Oškodovanje stoletja

Rešitev za Teš 6 je le državna podpora za stabilnost preskrbe, če bi to potrdila tudi evropska komisija.

Objavljeno
15. oktober 2014 19.50
TEŠ
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Projekt šestega bloka Termoelektrane Šoštanj že od vsega začetka spremljajo presežniki. Največji in najdražji projekt v energetiki, kletka fosilne Slovenije za štirideset let, najbogatejše državno jamstvo, najbolj razgrete politične razprave, že dolgo pa tudi sum o največjem oškodovanju v državi. Zdaj je ta sum preoblikovan v kazenske ovadbe, tudi za ljudi, ki so sanjali o že sedmem bloku. Ovadbe so v drugačno luč postavile tisto, čemur se je vsa ta leta reklo »slaba, izrazito v korist Alstoma sestavljena pogodba za projekt, kar je pač treba požreti« in pripisati le nespretnosti, nenamernemu koristolovstvu slovenskih pogajalcev, ki jim je kljub temu primanjkljaju vedno uspelo najti dovolj politične podpore.

Teš 6 se v spreminjajočih se razmerah na trgu elektrike spreminja v grobarja večjega od dveh energetskih stebrov. Prihodki usihajo, v Premogovniku Velenje pa se rušijo odkopne proge. Rudarji so nezadovoljni, prostovoljno ali pa tudi ne, so in bodo družbi darovali še nekaj dni neplačanega dela. Kakšne so razmere v naši fosilni energetiki, kaže primer Termoelektrarne Trbovlje, ki bi ob nadaljevanju obratovanja (Premogovnik Velenje zanje sicer nima premoga), na mesec po oceni pridelal milijon evrov izgube. Tudi Teš 6 bo ob dražjem premogu, kot je bilo predvideno, na leto imel 30 ali več milijonov evrov izgube. Zgolj za proizvodnjo ob vrhuncih porabe, ko so cene elektrike višje, se tako dragega projekta ne izplača postavljati.

Rešitev za Teš 6 je tako le državna pomoč kot podpora za stabilnost preskrbe. To so nekatere države že uvedle, vendar je vprašanje, ali bodo take podpore zdržale presojo evropske komisije, ki poudarja nujnost prehoda v nizkoogljično gospodarstvo.

Mnogim se ovadbe zdijo pozitivna sprememba, nekateri pa so zavohali tudi priložnost. Med ovadenimi je menda tudi uslužbenec Alstoma, kar bi lahko omogočilo vložitev odškodninske tožbe proti temu francoskemu velikanu. Po navedbah kriminalistov si je tuji dobavitelj namreč neupravičeno pridobil 285 milijonov evrov. Pravniki že računajo, oškodovanje znaša 285 milijonov evrov, naš pravni sistem pa predvideva, da odškodnina lahko doseže trikratnik oškodovanja, torej 855 milijonov evrov. To je precej več od polovice vrednosti projekta Teš 6, ki se je nazadnje ustavila pri več kot 1,4 milijarde evrov. Vendar to še ne bo rešilo niti projekta niti slovenske energetike. Postopki se namreč vlečejo, Alstom pa ima tudi malo armado pravnikov. Tako velik je, da je pravi sogovornik zanj pravzaprav kar vlada.

Do takrat, ko bo mogoče kakšen ducat milijonov evrov prispel na račun Teša, bi lahko minilo tudi deset ali več let. V vmesnem času se lahko zgodi marsikaj, Teš se lahko potopi, za sabo potegne Premogovnik Velenje in ves Holding Slovenske elektrarne, banke pa unovčijo 440 milijonov evrov jamstva države. Vlada mora biti zdaj zelo pozorna.