Pa kaj!?

Poslovanje obeh nosilcev visokih javnih funkcij z denarjem je, milo rečeno, nenavadno.

Objavljeno
27. november 2015 21.10
Urban Červek
Urban Červek
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je danes žaromete javne pozornosti spet usmeril vase. KPK je pri najboljšem slovenskem županu med menedžerji in najboljšem menedžerju med župani spet odkrila sum korupcije. Zoran Janković komisije s pojasnili o razlogih za astronomska nakazila na svoj bančni račun ni prepričal. Korupcijska tveganja so velika, ugotavlja Štefanec.

V redu, in kaj zdaj? O nenavadnih poteh denarja med občino Ljubljana in z županom povezanimi podjetji smo v Delu obširno poročali že pred leti, prav tako drugi mediji. S primerom sta seznanjena davkarija in policija. V KPK pravijo, da več od sprejetja poročila in posredovanja sumov pristojnim ne morejo storiti.

Protikorupcijska komisija je proučevala ravnanje še enega visokega politika, Janeza Janše. Tudi njemu ni uspelo komisiji prepričljivo pojasniti svojega razpolaganja z denarjem, prijavil ni niti visokih gotovinskih nakazil na transakcijski račun niti najema hipotekarnega posojila, da o gotovinskem nakupu avtomobila višjega cenovnega razreda ne razpravljamo. Tudi z njegovimi mahinacijami so pristojne institucije seznanjene že dolgo.

Poslovanje obeh nosilcev visokih javnih funkcij z denarjem je, milo rečeno, nenavadno, vsekakor pa ni skladno z visokimi standardi integritete, kot jih določa zakon in ki se pričakujejo od javnih funkcionarjev.

Naj si izposodimo ponarodeli vzklik predsednika Pahorja: »Pa kaj!?« Dokler bodo državljani na volitvah svoj glas namenili tako korupcijsko tveganim kandidatom, predsednik republike pa bo na mesto prvega borca proti korupciji imenoval tako – bodimo diplomatski – neprepričljive kadre, se v državi kaj veliko ne bo spremenilo.