Patria in partija

Primer Patria so pripeljali na raven, ki s pravom ni imela nič več skupnega.

Objavljeno
01. december 2015 21.14
Mitja Felc
Mitja Felc
Kaže, da bo razvpiti primer Patria, ki je v zadnjih letih zaposloval tako pravosodne organe, politiko kot širšo javnost za vedno ostal brez sodnega epiloga. Zastaranje s pravnega vidika resda pomeni konec sodne kalvarije, ki pa se je končala na najslabši mogoči način, saj je za njo ostal idealen humus za špekulacije in teorije zarote, ki služijo zgolj političnemu prerivanju in populističnemu novačenju volivcev.

Primer Patria je bil v številnih pogledih prelomnica, ki je brez dvoma pustila politične posledice. Če ne drugega so v SDS spet prešteli neomajne podpornike in »nevarne« dvomljivce, ki so si drznili posumiti v poštenje stranke in njihovega vodjo Janeza Janšo.

Goreči Janševi privrženci so pravosodju očitali, da pri pregonu deluje v slogu nekdanje partije, ki nima s pravom nič skupnega, a so tudi Patrio pripeljali na raven, ki ni več imela nobene zveze s pravom. Šlo je le še za neizprosen obračun s tistimi, ki preganjajo »njihove«. Kot na drugih področjih v državi tudi v pravosodju ni vse idealno, a namesto argumentiranih in konstruktivnih predlogov za izboljšanje, se kritiki raje zatekajo k populističnim in, milo rečeno, smešnim izjavam, kako se sodbe pišejo v Murglah. Po drugi strani pa bodo morali odgovorni javnosti verodostojno pojasniti, zakaj vse več odmevnih primerov na koncu pade zaradi procesnih napak. Ne moremo pa vsevprek udrihati le po tožilstvu in sodstvu, ampak morajo odgovorni pojasniti, kako se v sistemu, denimo, lahko »založi« Interpolova depeša.

O tem, kje in zakaj se zalomi ter kako to v prihodnje preprečiti, bodo morale razmisliti pravosodne institucije, ki obravnavajo te vse prej kot preproste primere, in podati rešitve. Del njih mora biti učinkovitejše delo, drugi del je neokužen sistem.