Počistimo še v glavah

Potrebujemo preprost dogovor: ali hočemo zeleno odličnost ali umazano državo?

Objavljeno
23. marec 2012 20.49
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Danes po vsej Sloveniji poteka drugo množično čiščenje okolja v zgodovini in druga manifestacija moči poenotene družbe, ki si prizadeva za svetel cilj. Le malo manjka, da to prerase v gibanje, ki bo zahtevalo vrnitev države v roke ljudi. Državo, ki se mednarodno promovira kot zelena destinacija odličnosti, čeprav ima v zelenju več deset tisoč kupov smeti.

Pred dvema letoma je 270.000 ljudi pričakovalo, da bo po čistilni akciji Slovenija dobila urejen sistem, ki bo učinkovito preprečeval odlaganje odpadkov vseh vrst v naravo. To se ni zgodilo, celo huje, počiščena smetišča so se spet napolnila, mnogi pa akcijo spet izkoriščajo za pospravljanje podstrešij in kleti. Če državna uprava tudi letos ne bo nič popravila, bo razočaranje zelo veliko, precej večje kot dve leti prej.

Ni treba daleč po učinkovite prakse, le čez severno mejo. Tam gradbenik izgubi podjetje, če odloži kupček gradbenih odpadkov na neprimernem kraju, pri nas ne ponudi niti računa za opravljeno storitev. Kupi gradbenih odpadkov pa so seme za nastanek večjih smetišč. V čistilni akciji gradbenih odpadkov ne bomo pospravljali, ta naloga bo ostala občinam in državi.

Potrebujemo preprost družbeni dogovor. Koliko naše vode lahko nekateri onesnažijo, da bomo še zdravo živeli? Koliko površin bomo namenili odlaganju odpadkov, koliko gozdov lahko opremimo s kupčki? Zelo malo ali nič, bi bil odgovor na vsa vprašanja v državi zelene odličnosti. Odpadke je treba predelati v nove surovine ali gnojila. Tudi gnojnica je, ustrezno pripravljena, lahko neškodljiva.

Ta dogovor mora vsebovati tudi nekoliko spremenjeno vedenje vseh. Prvi je obvezen račun za opravljena gradbena dela in potrdilo, da so bili odpadki odpeljani na ustrezno mesto in predelani. Če državljan prijavi neprimerno početje, novo smetišče ali celo nastajanje tega smetišča z vsemi podatki, morajo državni organi takoj posredovati.