Pol pike na i

Kangler in Žerjav sestavljata ločilo, ki stoji na koncu nekega poglavja v zgodbi SLS.

Objavljeno
26. november 2012 21.36
sls
Janez Markeš, Sobotna priloga
Janez Markeš, Sobotna priloga
Protestni ogenj, ki je razgrel mariborsko prestolnico, počasi ogreva slovensko politiko. Nerazumljiva politična trdoživost župana Franca Kanglerja je razložena prav zaradi dogodka, na katerem se je tako hitro zmehčala. Odkar je zaradi njega resignacijo nad politiko (in stranko) razglasil tudi predsednik SLS Radovan Žerjav, je jasno še nekaj več: slabí »povezovalni« model županovanja, ki je to stranko z največ župani naredil lokalno uspešno. Razlog se te dni kaže kot očiten in politična povezovalnost se v mariborskem primeru kaže v najboljšem primeru kot suhi amoralni biznis, v najslabšem pa kot politična in siceršnja korupcija.

Žerjav o posledicah mariborskih dogodkov ve več kakor drugi. Zato se je zavzel, da so Kanglerja izključili iz stranke. Toda to je bilo vredno šele pol pike na tisti i, ki je botroval nedeljski odločitvi, da kmalu ne bo več predsednik stranke. Danes je šel pred javnost in le nakazal, kakšna je druga, temna polovica pike. Ta naznačuje tudi vladno (koalicijsko) zgodbo, labirinte krize in nazadnje zgodbo o lastnih koristih. Recimo, da je njegova odločitev pač njegova pravica, a hkrati ni mogoče zanikati, da pošilja precej slab signal v javnost tako o stranki kakor o vladi.

Vprašanja gredo takole: Se je ustrašil interesnih lobijev v stranki ali je dogodke le izkoristil, da bi si našel eleganten izhod iz vse bolj nepopularne vlade (koalicije)? Mar več ne verjame v uspešnost projektov, ki jih je soustvarjal?

Za župana Kanglerja je položaj definiran. Ve se, da ga bremenijo utemeljeni sumi o korupciji, in ve se, da je bolj ali manj politično mrtev, toda odstopiti ne namerava. Pri predsedniku SLS Žerjavu je stvar obrnjena: ne povezuje se ga s korupcijo in pripisovali so mu perspektivno politično prihodnost, toda odhaja iz politike. Oba sestavljata piko, ki stoji na koncu nekega poglavja v zgodbi SLS.