Politični umor z zamikom

PS je podaljšala življenjsko dobo vlade, politične krize pa s tem ni končala.

Objavljeno
03. oktober 2013 21.42
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
S preložitvijo kongresa je vrh Pozitivne Slovenije podaljšal življenjsko dobo vlade, a je Zoranu Jankoviću hkrati pomagal politično umoriti Alenko Bratušek. Ta odločitev je namreč priznanje, da predsednica vlade ne more premagati ustanovitelja stranke v odprti tekmi. In da si PS ne upa na volitve, ki bi bile – to verjetno zdaj že razume tudi ljubljanski župan – edina možna posledica njegovega ponovnega prevzema stranke. Funkcionarji PS bodo zaradi premika kongresa v nejasno prihodnost res dlje v državnih službah. Da pa so s tem končali politične napetosti v državi, preprosto ne drži.

Slovenija res nujno potrebuje stabilno in operativno vlado. Toda kolikšna bo realna politična moč predsednice vlade, ki ne obvladuje niti lastne stranke? V vladi, koaliciji, v parlamentu in v javnosti? In kako trdna je avtoriteta – in s tem dolžina mandata – tako oslabljene vladne ekipe? Janković je z javnim ponižanjem Bratuškove vendarle dosegel svoje. Pokazal je, da je PS njegova stranka in bo takšna tudi ostala. Da predsednica vlade sicer doslej očitno ni izpolnjevala njegovih želja, da pa je njena politična usoda še vedno v njegovih rokah.

PS in Bratuškova po Jankovićevem »udaru« v resnici prav veliko manevrskega prostora nista imeli. Vendar je nadaljevanje igre sprenevedanja, ki so vleče od »zamrznitve« Jankovićevega statusa do današnje preložitve kongresa, v resnici slab, celo sramoten izhod v sili. PS se bo, tako kot SDS, prej ali slej morala spopasti z »nahrbtniki« svojih večnih voditeljev. Če ne, jih bodo v to prisilili volivci.

Alenka Bratušek pa bo ostala predsednica vlade, ki je priložnost, da bi postala politična voditeljica, medtem že zamudila.