Politika in morski psi

Pahorjev odhod bi v slovenski politiki povzročil tektonske spremembe.

Objavljeno
17. maj 2012 22.02
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

V SD gre zares. Borut Pahor govori o junijskem volilnem kongresu kot o »usodni soboti«. Mnenje Lukšiča in Vlačiča, da bi moral po porazu odstopiti, je »plehko«. Kučan, Janković in drugi iz širšega kroga leve sredine pa so »morski psi«, ki bodo raztrgali socialno demokracijo. Doslej je bila videti predsedniška tekma v SD kot še ena predstava za javnost. Zdaj je jasno, da ni tako.

Soočenje socialnih demokratov z razlogi za volilni poraz bo tako trdo, kot je bilo pred leti v LDS, čeprav ne nujno z enako uničujočim koncem. To je seveda pričakovano; notranjemu povolilnemu čiščenju se je namreč doslej izognila samo Janševa SDS. A celo v tej stranki nespornega enega vodje se je pred zadnjimi volitvami število porazov že nevarno približalo kritični točki.

Borut Pahor SD vodi že petnajst let. S stranko je imel, podobno kot včasih Drnovšek, nekakšno koalicijsko razmerje, prepredeno z notranjimi konflikti, v katerih je na koncu vedno obveljala predsednikova odločitev. Toda v teh letih je bil Pahor zmagovalec – bil je na vrhovih anket priljubljenosti, SD je s tem širil politični prostor.

Zdaj pa so izhodišča drugačna. Pahorjeva ostrina izkazuje stisko, zavedanje, da je v šibkejšem položaju. Tudi zato, ker stranka z njegovim odhodom ne bi padla v prazen prostor. Dva od treh njegovih tekmecev, Lukšič in Vlačič, sta namreč dolgoletna člana vrha socialne demokracije.

Tektonske premike pa bi Pahorjev odhod povzročil v širšem političnem prostoru. Končala bi se doba dvojca Janša-Pahor, ki je izmenično vodil državo zadnje desetletje, in začela bi se obnova slovenske levice. Izostrila bi se razprava o aktualni evropski dilemi: varčevanje in (ali) gospodarska rast. Vlada, ki ji od danes grozi prvi referendum, pa bi se soočila z drugačno opozicijo.

A Pahor je močan politik in še lahko zmaga. Če bi le zmogel opaziti tudi morske pse z nasprotnega političnega brega.