Politika je obrt

Ironično, dobri makroekonomski kazalniki so za Cerarja slaba novica.

Objavljeno
12. junij 2017 21.11
Luka Jakše
Luka Jakše

Po tem ko smo pred dobrim tednom objavili izide Delovega barometra, so v vladni SMC zazvonili vsi alarmi, kajti rezultati so bili zanjo porazni. Kljub velikemu trudu, da bi bili premier Miro Cerar, SMC in vlada v očeh ljudi videti všečni, je učinek leto pred volitvami prav nasproten. Edino, kar gre ta čas na roko Cerarjevi ekipi, so zelo ugodni makroekonomski kazalniki in še ugodnejše napovedi za prihodnji dve leti. Pa še za to si ne morejo pripisati večjih zaslug, ker gre za posledico velikih rasti na naših ključnih izvoznih trgih.

Doma se neizkušena Cerarjeva ekipa spotika ob skoraj vseh projektih, ki se jih loteva. Prvi med ministri si je močno polomil zobe pri zdravstveni reformi in varovanju ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Zdaj je že jasno, da bodo nekateri zakoni iz tega svežnja prešli skozi parlamentarno sito, a kaj, ko se ključnih težav v zdravstvu na široko izognejo. Kratkoročni uspeh pri miniranju prodaje NLB se kot bumerang lahko vrne iz Bruslja. In kaj, če bo potem banka vredna še pol manj, kot bi zanjo iztržili zdaj? Pri drugem tiru in naložbi Magne se je izkazalo, da so lokalni in opozicijski liderji spretnejši pri uveljavljanu svojih interesov kot vladni. Če se bo zgodba ponovila še na zunanjepolitičnem parketu, ko bo treba uveljaviti odločitev arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, je z vlado na čelu s SMC in Cerarjem tako rekoč konec.

Politika pač ni samo etika. Politika je predvsem obrt, kako sprejete odločitve uveljaviti v resničnem življenju. Ironično, dobri makroekonomski kazalniki so zato za Cerarja slaba novica. Kajti državljani in podjetja pričakujejo izvedbo projektov in reform, ne pa deljenje bombončkov različnim poklicnim in starostnim strukturam. Če želi premier s svojo stranko tudi v prihodnje igrati resno vlogo na političnem parketu, potem je skrajni čas, da zaviha rokave in vsaj en pomemben projekt privede do konca. Sicer je bolje, da si že zdaj rezervira hotel za naslednje počitnice.