Politika v spirali krize

Slovenska politika ne zmore poslati sporočila, da se je sposobna karkoli dogovoriti.

Objavljeno
05. maj 2013 23.38
vlada
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Slovenska politika je znova na preizkušnji. Sporočilo, ki ga v teh dneh poskuša poslati Bruslju in »morskim psom« finančnih trgov, je preprosto: da se je sposobna dogovoriti. O čem, niti ni najbolj pomembno. Res bi s spremembo ustave omejili možnost referendumskih blokad in res bi z vpisom fiskalnega pravila država obljubila, da se ne bo čezmerno zadolževala. Toda oboje niti ne bi bilo potrebno, če bi politična elita v petih letih od izbruha krize – in v tem času so se zamenjale že tri vlade – izkazala svojo opravilno sposobnost. Pa je doslej ni. Zato je država ujeta v neznosno spiralo krize in zato napovedi kažejo samo eno smer: navzdol.

Tudi tokrat očitno ne bo nič drugače. SDS je z zahtevo, da parlament odloča o fiskalnem pravilu, vladajoči koaliciji nastavila veliko politično past. S satelitskima SLS in NSi bo storila vse, da se iz nje ne bo mogla izvleči. To je včeraj potrdil Janša s tem, da ga na sestanek pri Bratuškovi ni bilo. Prvak opozicije, ki bo v soboto znova izvoljen za predsednika stranke, je očitno že začel odštevati dneve do volitev. Njegovo včerajšnje sporočilo je bilo jasno: koalicija, v kateri je veliko političnih novincev, deloma ujetih v lastne obljube iz opozicijskih časov, ki jih morajo zdaj prelomiti, ne more dobiti dvetretjinske večine v parlamentu.

Zaplet je na videz bizaren: stranke se prepirajo, v kakšnem vrstnem redu bodo spreminjale ustavo in ali bodo popravile datum, do katerega bi morala država urediti svoje javne finance. V resnici pa so dileme zelo resne. Kakšne nove davke bodo uvedli? Katera podjetja bodo prodali? Za kaj bo država porabila denar, ki si ga tako drago izposoja? Kako bomo živeli državljani in kdaj bo vendarle bolje?

Stranke so na to zadnje vprašanje na včerajšnjem neuspelem političnem vrhu, žal, že odgovorile.