Poljubljam te na prečko

Oba voditelja imata po eno bojevito in eno preračunljivo stran.

Objavljeno
09. marec 2018 19.32
Zorana Baković
Zorana Baković
»Hello, raketar, kako kaj Tvoj majhen jedrski gumb?« »Hi, stari senilnež, ali se tvoji senilni možgani še spominjajo, kako sva drug drugega zmerjala z najhujšimi žaljivkami?«

Tako bi se, denimo, lahko začelo srečanje med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom. Toda če se bosta res sestala še pred majem, kakor napovedujejo, lahko upamo, da bodo takšne »komplimente« zamenjali odgovorni diplomatski izrazi, s katerimi bosta strani pokazali, da sta pripravljeni na mir.

Prav nič ni pomembno, ali Trump in Kim spoštujeta drug drugega, zelo pomembno pa je, ali spoštujeta človeštvo. In če imata vsaj malo morale pod svojima narcisoidnima pričeskama, bi se morala čvrsto rokovati in obljubiti, da ne bosta nikoli več grozila drug drugemu z jedrsko vojno.

Lažje je razumeti, zakaj bi se Kim rad pogovarjal z ameriškim predsednikom. Severna Koreja si namreč že več desetletij prizadeva ohraniti svoj položaj na robu zgodovinskega prepada in se vse težje upira zaostalemu viharju že končane hladne vojne. In njen nekdanji ter sedanji vodja poskušata odkriti pravo kemično formulo, ki bo zagotavljala obstanek. Toda kaj bi pravzaprav rad dosegel Trump? Ali je srečanje s Kim Džong Unom samo še ena tistih stvari, ki je nihče pred njim ni zmogel narediti? Ali bo to samo ekshibicionističen beg pred vse številnejšimi aferami, ki se zbirajo kakor nevihtni oblaki nad njegovo glavo?

Če bi lahko prezrli prečki, ki pravzaprav delita možgane obeh voditeljev, tako da imata oba po eno bojevito in eno preračunljivo stran, bi morali biti dialogu brez zadržkov naklonjeni. Toda kaj, če jima ne bo uspelo preseči žaljivk? In kar je še pomembneje: kaj, če se bosta hitro dogovorila, da bosta postala strateška prijatelja?

Tudi diplomacija včasih lahko povzroči tektonske premike. Korejski polotok se bo zdaj prepričal o tem in po vsem svetu poslal tresljaje. Je sploh smiselno Trumpu in Kimu omenjati besedo »odgovornost«? Naj se samo srečata. In naj se pogovarjata. In naj imata prste čim dlje od rdečega gumba. Velikega ali majhnega, saj je vseeno.