Polni vsega

Že skoraj povsem nepomemben povod lahko pripelje do zastoja.

Objavljeno
03. april 2018 20.18
Karel Lipnik
Karel Lipnik

Največja nevarnost svetlim gospodarskim časom je verjetno dejstvo, da so prebivalci v razvitih državah relativno polni vsega. Sedem let gospodarskega vzpona in visoka stopnja zaposlenosti sta pripeljali v položaj, ko jih ima večina dokaj nov avtomobil, telefon, računalnik, opremo v stanovanju ...

Posledično to pomeni, da večinoma nimajo večjih nujnih nakupov. Za proizvajalce in prodajalce je to najnevarnejše obdobje. Večini potrošnikov namreč ne bi prav nič manjkalo, če bi pomembnejši nakup za nekaj časa odložili, recimo za pol leta. Že skoraj povsem nepomembna stvar je lahko povod, da prodaja bodisi doseže manjšo rast bodisi celo nepričakovano upade. Ob zelo optimističnih pričakovanjih je to lahko tudi katastrofa za marsikatero podjetje. Trgovinska vojna je gotovo dogodek, ki med potrošniki lahko poveča negotovost.

Za zdaj je to opazno predvsem na finančnih trgih, ki vse močneje nihajo. Opazen del naložb se je tudi že preselil na varno - v dolžniške instrumente. Ne gre prezreti, da se je kar nekaj največjih borznih padcev zgodilo povsem naključno. Leta 1987 denimo zaradi trgovalnih mehanizmov, ki so unovčevanje dobičkov spremenili v borzno paniko z več kot 20-odstotnim padcem indeksov. Takrat so bili dobički unovčeni po nekaj letih borznega »napenjanja« ob upočasnjevanju gospodarske rasti. Vlagatelji se iz vsakega dogodka nekaj naučijo in trgi navadno prehitevajo gospodarsko dogajanje. Iz negotovosti na finančnih trgih je torej mogoče sklepati, da je svet in s tem tudi Slovenija pred bolj negotovim obdobjem. Gospodarski kazalniki letos povsem mogoče ne bodo presenečali s preseganjem pričakovanj, ampak bodo nekoliko zaostali. Za vraževerne pa ne gre prezreti, da se sezona objav četrtletnih rezultatov v ZDA prihodnji teden začne na petek, 13., z objavami treh ameriških bank, ki jih je ob izbruhu zadnje krize leta 2008 reševala država.