Pravna država za vse

Za začetek naj si Janša doma namesti večji nabiralnik, da mu bodo lahko vročali sodno pošto.

Objavljeno
20. april 2017 21.34
lvi-patria
Zoran Potič
Zoran Potič
Po daljšem obdobju zatišja, ko se slovenska javnost ni več ukvarjala s Patrio, nepremičninami v Trenti, žalitvami vsevprek in tožbami, je prvak SDS Janez Janša znova v središču pozornosti. Po samoumiku na okope strankinih medijev so žarometi pravne države in nato tudi medijev spomnili na nedokončano zgodbo nepojasnjenega premoženja Janeza Janše.

Ko so v Komisiji za preprečevanje korupcije leta 2012 začeli pregledovati premoženje predsednikov strank, sta izstopali dve osebi – Zoran Janković in Janez Janša. Na tej točki je po vseh teh letih treba opozoriti, da se pri prvem po odmevnih preiskavah, vsaj tako se zdi, nič ne zgodi. Pri drugem se postopki pred pravno državo mukoma premikajo naprej.

Kam nas bo pripeljala finančna preiskava v primeru Janeza Janše, v tem trenutku ni jasno. Kar doslej vemo, je, da Janša v postopku tožilcem ni znal pojasniti, od kod mu za 400.000 evrov premoženja. Če Janša v tem postopku ni hotel sodelovati, je to verjetno njegov problem – in problem pravne države. Kot vemo, v postopku finančne preiskave ni hotel sprejemati vabil na naroke, kjer bi pokazal račune za nakupe stanovanj, avtomobilov in eksotičnih počitnic. Bo pa, kar je značilno za instrument finančne preiskave, imel Janša zdaj možnost pokazati račune sodišču skladno z načelom obratnega dokaznega bremena. Če ima prvak SDS trdne dokaze, skrbno vodeno domače računovodstvo, enačaj med prihodki in odhodki, potem sodišče ne bi smelo imeti večjih težav. Če ne prvostopenjsko, višje in vrhovno, vsaj ustavno sodišče ne.

Konec koncev gre za pomembnega politika, ki je, kot so ugotavljali ustavni sodniki v primeru Patria, pomemben za slovensko demokracijo, zato zanj veljajo neki drugi standardi. Kateri, ustavni sodniki ne povedo, vendar bi se lahko strinjali vsaj o nečem – da zna večina državljanov Slovenije pojasniti, od kod določeno premoženje. Da znamo prepričljivo povedati, kako smo si lahko kupili avtomobil, stanovanje ali plačali počitnice. To še zlasti velja za javne osebnosti in politike. Upajmo, da ta minimum, ki mu moramo zadostiti vsi, ni sporen.

Zato je treba pravno državo vzeti dobesedno. Janša naj na sodišče prinese čiste račune, za začetek pa naj si doma namesti dovolj velik nabiralnik, da bo lahko sprejemal sodno pošto, kajti spoštovanje pravne države se začne z dvigovanjem pošte. S tem večina državljanov Slovenije nima nobenih težav, zakaj bi jih torej imel prvak neke politične stranke.

In kakšen je bil odziv Janeza Janše na informacijo o vložitvi tožbe? Pričakovan. Namesto izjave, da bo sodišču vse pojasnil, da ima vse črno na belem, znova poslušamo pravljice o Murglah, tožilcih tovariših, Milanu Kučanu, ministru Goranu Klemenčiču in krivosodju. Vse to spada v arzenal borbe Janeza Janše proti pravni državi, ki ji je napovedal po prvi sodbi v primeru Patria, da se bo proti njej boril z vsemi pravnimi in politični sredstvi. Z zadnjim odzivom pa je temu dodal še konkretne grožnje, da bodo vsi iz pravosodja odgovarjali pred ljudstvom. Ljudsko voljo pa bo verjetno osmišljal Janez Janša. Že znano in videno pri avtoritarnih politikih.