Predsedniška tekma

Pred nami je predsedniška kampanja, kakršne še nismo spremljali.

Objavljeno
25. julij 2012 22.12
volitve
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Čeprav predsednik republike v ustavnopravnem sistemu ureditve slovenske parlamentarne demokracije nima večjih pristojnosti in mu pripada le malo več od protokolarne vloge, je njegova moč v načinu izvolitve – volimo ga neposredno na volitvah, kar tej funkciji podeljuje visoko legitimiteto. Zato ne preseneča, da se je na vseh dosedanjih »natečajih« zvrstila dolga vrsta interesentov, izbranci pa so bili le trije.

Z določitvijo datuma volitev se začenja postavljati oder za njihovo izvedbo, obrisi tekmovalne ekipe, če se izrazimo v olimpijskem športnem duhu, pa so v osnovnih parametrih tudi že znani.

Če ne upoštevamo dveh kandidatov, ki nimata nikakršnih možnosti za izvolitev, bomo do novembra, če ne bo še kakšnih presenečenj, spremljali kampanjo, v kateri bodo prevladovali sedanji predsednik republike Danilo Türk, nekdanji predsednik vlade Borut Pahor in evropski poslanec Milan Zver. Gre za ugledna imena, ki imajo za seboj bogato zgodovino uspehov in neuspehov.

Čeprav se uradna predsedniška kampanja lahko začne mesec dni pred volitvami, se pravi sredi oktobra, se nam glede na aktivnosti kandidatov zdi, da bodo volitve jutri.

Medtem ko eden agitira od vrat do vrat in drugi spodbuja slabo plačane delavce na delovnih mestih, je tretji pod plaščem funkcije nenavadno aktiven.

Vse to napoveduje, da je pred nami predvolilna kampanja, kakršne še nismo spremljali. Zato je tudi nemogoče napovedati, ali se bo ponovilo leto 1997, ko so mnogi poskušali preprečiti ponovitev mandata Milanu Kučanu, a je ta zmagal že v prvem krogu.

Predsednik Türk ima prednost, saj vodi na vseh lestvicah priljubljenosti, zato je prav mogoče, da se bo zgodovina ponovila, a presenečenj kljub temu ni mogoče izključiti.