Predvolilni bevski v ZDA

Nekaj je vsekakor jasno: velikih obljub, ki bodo nekoč snedene, 
bo še na koše.

Objavljeno
23. september 2012 20.46
USA-CAMPAIGN/ROMNEY
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
Tako kot zdaj so tudi pred štirimi leti, ko so se Američani odpravljali glasovat za svojega 44. predsednika, različne javnomnenjske raziskave merile različne rezultate. Izid je tesen, nacionalne meritve napovedujejo zmago bodisi demokratskemu bodisi republikanskemu predsedniškemu kandidatu, tekma pa je izenačena tudi v tistem slabem ducatu »nihajočih« zveznih držav, ki bodo kot običajno prvi torek v novembru odigrale odločilno vlogo. Takrat se je sredi spletnih prostranstev pojavil 30-letni mladenič, ki je na svojih straneh začel objavljati svojo, predelano predvolilno statistiko. Nate Silver je izumil novo metodo, ki temelji na poznavanju sabermetrike (statistične analize bejzbolskih tekem), in napovedal točne rezultate glasovanj v 49 od 50 zveznih držav, zadel pa je tudi vse izide spopadov za mesta v zveznem senatu.

Do volitev je le še 43 dni, v katerih se lahko še marsikaj zgodi. A če bi trendi ostali takšni, kakor so bili doslej, ima po Silverjevih izračunih sedanji demokratski predsednik Barack Obama 77,5 odstotka možnosti za zmago. A če bi bile volitve danes, je ta verjetnost kar 95,8-odstotna, trdi nekdanji neodvisni bloger, ki ga je po blestečem napovedovalskem uspehu izpred štirih let »kupil« New York Times. Obamovemu republikanskemu izzivalcu Mittu Romneyu ne kaže dobro. Zmagovalec mora na volitvah zbrati 270 elektorskih glasov, vse napovedi pa pravijo, da jih ima Romney zagotovljenih le kakih 190, medtem ko naj bi jih imel Obama »v svojem žepu« že od 237 do 247.
Romney si je v zadnjem času privoščil kar nekaj spodrsljajev, ki niso pripomogli k povečanju njegove priljubljenosti. Zareklo se mu je pri obsodbi Obamovega »mlačnega« odziva na tragične dogodke v Libiji, v javnost je prišel na skrivaj posneti video zapis, v katerem Romney omalovažujoče govori o skoraj polovici Američanov, ki ne plačujejo dohodnine. V republikanskem taboru je zavladala panika, nad nespametno Romneyevo kampanjo so se začela pritoževati najuglednejša peresa konservativne pameti. Sporekli so se v Romneyevem predvolilnem štabu, eden od Obamovih svetovalcev je stanje stvari v taboru nasprotnikov privoščljivo označil za »študijski primer slabega upravljanja«, v liberalni reviji Nation pa so se spraševali, ali si Romney sploh želi zmagati.

A do novembra se lahko še vse postavi na glavo, razlagajo govoreče glave v televizijskih studijih, ki se bojijo, da bodo ob službo, če bo prekmalu vse jasno. Zato podrobno secirajo in prežvečijo vsako besedo, ki jo izgovorijo predsedniški in podpredsedniški kandidati. Predvolilna tekma se je spremenila v obstreljevanje s citati, zvočnimi grižljaji, »bevski«, ki jih kabelske televizije gonijo po svojem 24-urnem tekočem traku, o njih pa modrujejo komentatorske glave. Nekaj je vsekakor jasno: velikih obljub, ki bodo nekoč snedene, bo še na koše. Če bo slučajno izvoljen Romney, se bo moral spremeniti v večglavo hobotnico, če bo hotel uresničiti vse izrečene obljube, kaj da bo storil prvi dan na oblasti.