Preložitev bremena

Vlada je končno priznala, da si glede osemkolesnikov ne upa storiti nobenega koraka.

Objavljeno
03. marec 2011 20.10
Posodobljeno
03. marec 2011 20.33
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Na podlagi »skrbnega in temeljito pripravljenega besedila« je vlada naložila državnemu pravobranilstvu, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe v zvezi z izvajanjem pogodbe o nakupu patrij. Zapletena sintagma, ki preprosto pomeni, da je vlada končno tudi na glas priznala, da si glede osemkolesnikov ne upa storiti nobenega koraka: ne naprej ne nazaj. Težko breme je, to je zdaj tudi uradno znano, preložila na rame pravobranilstva oziroma sodišča.

Cilj večmesečnega križanja idej na zaprtih sejah vlade je bil očitno ta, da se nekako doseže ničnost pogodbe med finsko Patrio in obrambnim ministrstvom. Bodisi po pogodbeni protikorupcijski klavzuli bodisi po obligacijskem pravu. Vsaj v prvi možnosti je skrita past. Za aktiviranje protikorupcijske klavzule bi moralo sodišče presoditi, da je res nekdo z obrambnega ministrstva, ki je sodeloval pri nastajanju pogodbe, prejel ali obljubil prejem podkupnine. Toda iz že vloženega obtožnega predloga pred ljubljanskim okrajnim sodiščem zoper peterico je razvidno, da nobeden od njih nima zveze z obrambnim ministrstvom. Še celo Janez Janša, eden od obtoženih, je bil v času podpisa pogodbe sicer res premier, vendar je bila pogodba sestavljena in podpisana na obrambnem ministrstvu. Skratka, tudi če sodišče pri Janši potrdi očitano mu v obtožnem predlogu, to morda sploh ne more vplivati na pravno odločitev o razdrtju (ničnosti) pogodbe.

Pričakovati je, da sodišče predloga o izdaji začasne odredbe ne bo podprlo. Predvidevamo, da bodo Finci predlagano zamrznitev pogodbe sprejeli tako, da bodo prelomili dano obljubo o tako imenovanem gentlemanskem dogovoru, po katerem si državi v »vmesnem« času ne zaračunavata pogodbenih kazni. Je pričakovati tudi to, da bo obrambna ministrica Ljubica Jelušič kmalu predstavila redefinicijo vojaških nalog oziroma alternativo obstoječim obrambnim smernicam? Dejstvo namreč je, da trenutni razvoj Slovenske vojske temelji prav na osemkolesnikih.

Vlada bi se o usodi oklepniške pogodbe morala izreči že zdavnaj. Ali je njena zapoznela odločitev sploh razumna, bo znano v kratkem. Bo vsaj sodišče bobu končno reklo bob?