Prepozno za petelina

Karl Erjavec je zamudil čas za odporniško gibanje.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.49
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Včeraj je bil čas za »skesane« izjave o davku na nepremičnine, danes jih bo najbrž že odplaknila proračunska resničnost. Karl Erjavec bo moral potegniti vodo. Ali pa je mogoče davek umakniti?

Vlada se bo morala hitro odločiti o novem davku, saj ga je brez očitnega javnega odpora posameznih koalicijskih članic že vštela v prenovljeni proračun za leto 2014, a tudi v program stabilnosti. Zato ne verjamemo, da se mu bo zdaj lahko odrekla. Morda ji v sili služi kot premostitvena dajatev, s katero na hitro polni proračunsko praznino in dokazuje, da je sposobna obvladati proračunski primanjkljaj, in bo pozneje omilila primež, posebej če bodo ukrepi proti sivi ekonomiji začeli prinašati dobiček.

Drugače pa je čas za protidavčno odporniško gibanje minil. Ne moremo si predstavljati, da je prekaljeni politični maček Erjavec od pomladi spal in zato prepozno pritisnil na petelina. Zdaj, ko je davek pred vlado in je zanj rezerviran velik sedež v proračunu, je nekam pozno za užaloščene izjave o posledicah, ki jih bodo utrpeli zavezanci, posebej prebivalstvo, upokojenci in drugi. Koalicija Alenke Bratušek se je za novi nepremičninski davek namreč dokončno dogovorila maja, potem pa je morala adminsitracija ministrstva za finance bliskovito pripraviti osnutek zakona o novi dajatvi in ga junija že predati v javno obravnavo.

Odpor prebivalstva in različnih interesnih skupin proti davku je velikanski, in ne dvomimo, da se vlada boji posledic, čeprav rešuje proračun. Karel Erjavec se je pod takšnim pritiskom pač zlomil. Toda ali je na njegovem položaju odgovorno, da o neznosnem davčnem bremenu razglablja zdaj, ko je zgodbo o davku treba dokončati?