Pretepaški odzivi

Včerajšnji incident se je zgodil na seji, ki je sploh ne bi smelo biti.

Objavljeno
04. marec 2011 21.41
Posodobljeno
04. marec 2011 21.41
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Zakaj nas ni presenetilo, da smo bili v državnem zboru priča grožnjam s fizičnim obračunavanjem med poslancema? Zakaj se nam zdi pripetljaj predvsem smešen, ne pa skrb vzbujajoč? Kot da kaj takega od naših poslancev nujno pričakujemo in so se navsezadnje še dobro držali, da so z incidentom na robu fizičnega nasilja nastopili šele zdaj.

Stvar je res smešna. Najprej dogajanje na seji, ko je poslanec pokušal priti do besede, pa mu predsedujoči ni dovolil, in ko kar ni nehal, mu je drugi izklapljal mikrofon, tretji pa mu je iz ozadja prostodušno povedal, da ga bo po p.... Nakar je sledil odgovor, da bo on njega vrgel skozi okno. Še bolj pa je bilo smešno poznejše pojasnjevanje vpletenih, kaj da se je res zgodilo, kot, denimo, da je šlo za »figurativno izražanje«, da je eden od drugega »zahteval pojasnilo« itd.

Po drugi strani pa ima javnost v Sloveniji vse preveč podcenjevalen, če ne celo poniževalen odnos do poslancev. In ko pride do incidentov, so vsi enaki in vsi krivi za vse. Pa ponavadi krivda ni enako porazdeljena. Problem včerajšnjega incidenta je, da se je zgodil na seji, ki je sploh ne bi smelo biti. Že pred dnevi je bila vložena zahteva, da se na preiskovalni komisiji zasliši Branko Grims, ki je njen predsednik. To pa po pravilih pomeni, da Grims ne more biti več predsednik in ne more voditi seje. To je pokušal na seji povedati Tadej Slapnik, a Grims si je kar vzel pravico še naprej voditi sejo in celo jemati besedo poslanskemu kolegu iz nasprotnega tabora.

Zahteva po zaslišanju predsednika je resda zvit način, kako zavreti delo nevšečne komisije. A »izumila« ga je prav SDS v prejšnjem mandatu. Takratna opozicija se je mirno uklonila pravilom, zdajšnja se noče. Z zahtevo po zaslišanju Grimsa je koalicija hotela proti opoziciji uporabiti njeno lastno orožje, pa ji ni uspelo. Pozabila je, da je to orožje delovalo, dokler je delovala vera v nujnost spoštovanja pravil. Ko ta ugasne, ostanejo močni samo tisti, ki si upajo.

Današnji incident kaže na nervoznost, ki se seli med slovenske politične akterje. Javnomnenjska in sploh vsakršna podpora strankam pada in je vse manj samoumevna, prihodnost je negotova za vse. Pretepaški odzivi na »nesramne« poteze nasprotne strani so samo odsev te splošne negotovosti.