Pričakovan padec cen stanovanj

Kupci iščejo drugačna stanovanja od tistih, ki so na voljo.

Objavljeno
06. januar 2013 17.12
Posodobljeno
06. januar 2013 20.00
Slovenija, Maribor, 11.4.2012 - Jezdarska ulica 8a in 8b foto:Tadej Regent/Delo
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Poznam kar nekaj ljudi, ki tačas iščejo stanovanje v Ljubljani ali bližnji okolici. Lastniško, ne najemno. Ker so za silo sposobni sestaviti finančno konstrukcijo. Pa tudi, ker na trgu ni dovolj primernih najemnih stanovanj, posledično pa v Sloveniji ni ne najemniške kulture ne tradicije.

In kaj ugotavljajo voljni kupci? Da ni kaj kupiti! Ne iščejo luksuza, ampak povprečno, solidno in ne predrago. Ogled razpoložljive ponudbe v soseskah, kot so Vegradovi Celovški dvori, še utrdi njihovo nezadovoljstvo.

Ključna pri izbiri je vsekakor cena, merila, kaj je poceni, kaj predrago, pa so odraz gospodarskih in socialnih okoliščin. Odločitve o nakupu so funkcija pričakovanj, da se bodo cene stanovanj kmalu še močno znižale, saj propadlim gradbincem in njihovim upnikom drugega pač ne preostane. Zato so mnogi kupci pripravljeni še malo počakati.

Tako ravnanje na strani povpraševanja je v zadnjih letih zniževalo cene stanovanj po okoli 4 odstotke na leto. Padanje se v kratkem res lahko pospeši, če bodo banke, ki so upnice gradbenih podjetij, privolile v znižanje cen stanovanj ali bodo dejavnejše pri unovčevanju zavarovanj. Nekatere so že ugotovile, da se jim bolj splača vrabec v roki kot golob na strehi, druge bodo morda v to prisilili lastniki (država).

Prav je, da se banke znebijo tovrstnih bremen in da se stanovanjski trg izčisti. A s stališča kupcev to vendarle ne bo absolutna zmaga. Kar je v ponudbi dobrega, gre namreč že zdaj za med, na razprodaji bodo ostanki. Težko je napovedati tudi, kolikšna bo pocenitev, vsekakor pa bo zajela le določen segment trga, za omejen čas. Zaradi krize v gradbeništvu so gradbeni projekti praktično zastali in, kot opozarjajo strokovnjaki, je v letu, dveh v ponudbi stanovanj pričakovati vrzel, ki bo censke trende spet obrnila navzgor.