Priložnost za razmislek

Brez blagoslova predsednika Ilhama Alijeva ni mogoče skleniti nobenega posla.

Objavljeno
15. januar 2013 20.32
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Dva meseca po uradnem obisku v Rusiji se slovenski premier Janez Janša spet mudi na postsovjetskem območju. Tokrat je obiskal Azerbajdžan, največjo in najbogatejšo državo na Kavkazu. Gre za skoraj identična formata, saj ga tudi v Bakuju spremlja močna gospodarska delegacija.

Med nekdanjima sovjetskima republikama obstaja kar nekaj podobnosti. Obe doživljata stabilno gospodarsko rast, ki trenutno znaša med 3 do 4 odstotki BDP. Na krilih petrodolarjev se posvečata številnim bleščečim projektom. Eden takšnih je Evrovizija, ki jo je Rusija prvič gostila leta 2009, Azerbajdžan pa lani.

V energetiki sta državi veliki konkurentki. Rusija je nosilka plinskega projekta Južni tok, v katerem sodeluje tudi Slovenija. Pred tem je odločno podpirala evropski plinski projekt Nabucco, v katerem ima glavno vlogo Azerbajdžan. Leta 2005 so »Kaspijskim obetom« posvetili celoten Strateški forum Bled, zdaj pa je evropski plinski projekt samo še »papirnati Tiger«. Tudi zaradi enostranskega slovenskega paktiranja z Rusijo.

Azerbajdžan za Slovenijo ostaja »trg velikih priložnosti«. Ne glede na to, da »trg ni profiliran in na njem vladata finančna nedisciplina, arabski model poslovanja ...«

Brez blagoslova predsednika Ilhama Alijeva ni mogoče skleniti nobenega posla. Lani je prejel naziv najbolj skorumpiranega politika na svetu; zaradi domnevno ogromnih tajnih deležev v azerbajdžanskih bankah, gradbenih in telekomunikacijskih podjetjih ter rudnikih zlata, njegove netransparentne lovke pa naj bi segale od Paname do Češke.

»Janša je v Azerbajdžanu? To je, kot da bi duhovnika obtožili pedofilije, on pa bi odšel na koncert dunajskih dečkov, da malo razmisli,« se je uporabnik twitterja odzval na obisk slovenskega premiera, ki se v domovini sooča z obtožbami o korupciji. Ni edini. Po podatkih Transparency International »visoka stopnja korupcije« preveva kar dve tretjini držav sveta.