Prvi polčas

Primer Patria še ni dobil končnih odgovorov. Boj se bo očitno nadaljeval.

Objavljeno
01. oktober 2014 21.47
Posodobljeno
01. oktober 2014 21.47
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Primer Patria je po treh letih, odkar se je pred ljubljanskim okrajnim sodiščem začelo sojenje, dobil epilog pred rednimi sodišči. Natančneje, uradno bo zadeva končana, ko bo senat vrhovnega sodišča, ki je včeraj in danes odločal v zahtevah za varstvo zakonitosti, izdal pisno odločbo.

Do takrat lahko govorimo zgolj o neuradnih informacijah, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da je senat zahteve trojice obsojenih zavrnil. Če ne bi bilo tako, bi bila Janez Janša in Tone Krkovič že danes na domačih naslovih. Obsojenim je zdaj odprta pot na ustavno sodišče. Naslednja vodi le še v Strasbourg.

Primer Patria, ki od začetka razdvaja tako strokovno kot politično javnost, je danes dobil še en epilog. Peterica pravnikov se je izrekla o poslanskem mandatu prvoobsojenega v zadevi Patria. Soglasno je ugotovila, da odvzem mandata Janezu Janši ne bi bil ustavno sporen, državnemu zboru pa je v razmislek in presojo ponudila še eno možnost: Janšev mandat naj miruje, dokler je poslanec na prestajanju zaporne kazni. Izvajanje poslanske funkcije mora namreč biti svobodno in učinkovito. Toda zato ni treba zakonsko prepovedati že kandidiranja za to funkcijo, ampak je v skladu z načelom sorazmernosti, možna še kakšna druga pot.

Zdaj se mora odločiti državni zbor. Po sodbi vrhovnega sodišča Janša očitno ostaja v zaporu, ali bo lahko tudi v prihodnje sodeloval pri delu državnega zbora, je stvar politične presoje. Koliko bodo poslanci, ko bodo spet imeli na dnevnem redu Janšev mandat, upoštevali mnenje strokovne skupine, je odvisno od njih. Prav je, da vsaka veja oblasti v državi prevzema odgovornost za svoja ravnanja. In če to velja za pravosodje, naj enako velja tudi politične odločevalce.

Če je kdo mislil, da je primer Patria danes dobil dokončne odgovore, se je zmotil. Boj s pravnimi in drugimi sredstvi se bo očitno nadaljeval.