Račun brez bolnika

Zakaj niso nič naredili za preglednost plačevanja, ki prinaša prihranke?

Objavljeno
24. september 2014 23.13
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Kaj bi si mislili, če Mercator ne bi imel blagajn in bi plačevali pavšalno, vsak po dvajset evrov, ne glede na to, kaj točno imate v košarici? Na vprašanje je nemogoče odgovoriti, ker je nekaj takega nepredstavljivo. Že mogoče, da je bil to svetel cilj socializma ali komunizma, toda dosegli ga niso niti takrat in ga ne moremo niti zdaj. A imamo kljub temu točno tak model plačevanja v zdravstvu. Bolnišnice dobijo enak znesek za zdravljenje neke bolezni ne glede na to, ali bolnika pregledajo z aparatom ali na otip, ali mu dajo zdravilo ali ne.

Seveda zdravljenje v bolnišnicah ni tako zelo preprosto kot nakupovanje v trgovinah, zato so Avstralci izumili plačilo po skupinah podobnih primerov bolezni (SPP ali angleško DRG). Ta obračunski model so prevzele številne države, leta 2003 tudi Slovenija, ki pa se je že po prvem koraku ustavila in tam obtičala vse do danes. Zato imamo zdaj v primerjavi z razvitimi državami v zdravstvu niz težav. Če bi uvedli model SPP, bi vedeli, koliko zdravljenje vsakega bolnika stane, in bi dobili zanj tudi specificiran račun, na katerem bi vsakdo lahko prebral, kaj so mu vgradili v telo, koliko tablet je pojedel, koliko kateri zdravnik dela, kje so v določenem trenutku sestre, kako kakovostne so posamezne bolnišnice. Obračunski model prinaša preglednost in zato prihranke. V Sloveniji, kot rečeno, ga nismo uvedli. Ali ga bomo?

Zagotovo ne, če se bodo ministri še naprej menjavali po tekočem traku, ko vsak odide, še preden dodobra spozna področje. Gotovo tudi ne, dokler bo na čelu zdravstvene blagajne Samo Fakin, ki je tam že osem let, pa nič. In razvoja ne bo, dokler bodo zdravstvo kriminalizirali, namesto da bi ga uredili. Treba se bo opreti na nove sile in načine, pa če je to nekaterim še tako nadležna misel.