Rojstnodnevno voščilo

Putin hoče za zmeraj ostati na oblasti, zato mora verjeti, da je popularen in nezamenljiv.

Objavljeno
07. oktober 2012 20.40
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo praznoval 60. rojstni dan. Kar dvanajst let je preživel na najvišjih državnih funkcijah, ki se jih, kot kaže, še ni naveličal. Večno si želi ostati na oblasti, zato mora verjeti, da je popularen in nezamenljiv. To je tudi glavni vzrok, da so njegov osebni jubilej spremenili v narodni praznik. Na predvečer rojstnodnevnega slavja mu je mladina na ulicah 50 ruskih mest izrekla rojstnodnevno voščilo. Organizacija praznika je bila v rokah njegovih političnih zaveznikov, ki so poseben odbor ustanovili že v času, ko je opravljal funkcijo premiera.

Vsemu trudu navkljub so bili pred slavjem dodobra na trnih. Spraševali so se, ali bodo prejeli vabilo na njegovo zasebno rojstnodnevno zabavo. Slišati je bilo celo govorice, da je s tem povezana celo njihova politična prihodnost - kar je predvsem dokaz o nervozi, ki jo čutijo celo ljudje iz njegovega kroga. Od Putina ni odvisna samo prihodnost države, ampak tudi usoda slehernega posameznika.

Pred dvema dnevoma je 60. rojstni dan praznoval tudi voditelj neke druge nekdanje sovjetske republike - predsednik Tadžikistana Emomali Rahmonov. Putin ga je ob tej priložnosti presenetil z osebnim voščilom in mu podaril dragoceno darilo - ostrostrelsko puško. V zameno je dobil tako rekoč brezplačno podaljšanje dovoljenja za obratovanje ruskega vojaškega oporišča v Tadžikistanu.

Mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International je Rahmonova ob rojstnem dnevu opomnila na strahovite razmere v tadžikistanskih zaporih. Podobno »voščilnico« je od njih že večkrat prejel tudi Putin. Zlasti zato, ker je bila njegova ostra kritičarka Ana Politkovska ubita prav na njegov rojstni dan pred šestimi leti. Ni še dopolnila 50 let.

Večina Rusov je nanjo že zdavnaj pozabila, požvižgajo pa se tudi na teme, za katere se je tako goreče zavzemala. Javnomnenjska raziskava, ki so jo Putinu za rojstni dan »podarili« na državnem centru za raziskave javnega mnenja, je pokazala, da večina Rusov v njegovem tretjem predsedniškem mandatu od njega pričakuje predvsem skrb za svojo blaginjo, za demokracijo pa jim je bolj malo mar. Zaradi (ne)demokracije so rusko vodstvo pretekli teden ponovno grajali pri parlamentarni skupščini Sveta Evrope, kjer so izdali najobsežnejše poročilo o Rusiji v zadnjih sedmih letih.

Toda absolutni vladar si verjetno ne beli glave z branjem »rusofobnega gradiva«. Precej raje prebira izsledke javnomnenjskih raziskav, s kakršnimi so ga na okrogli jubilej dobesedno zasuli. Ena je pokazala, da njegovo vladavino pozitivno ocenjuje kar 52 odstotkov Rusov - to je več, kot so namenili vsem drugim voditeljem postsovjetske Rusije. Druga pa pravi, da ga v domovini trenutno podpira 72 odstotkov državljanov - torej je najpopularnejši svetovni voditelj.

Prijetno rojstnodnevno branje. Če le verjame v verodostojnost državnih javnomnenjskih ustanov.