Rublji prihajajo!

Evropski pragmatizem se zaradi krize spreminja v nenačelnost.

Objavljeno
25. november 2012 19.43
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
»V Sloveniji imamo tudi pozitivne izkušnje z investicijami ruskih podjetij z različnih področij, še posebno v železarski in jeklarski panogi,« je med nedavnim obiskom v Moskvi poudaril slovenski premier Janez Janša. Zaradi hude krize je Rusijo povabil k nadaljnjemu investiranju v Slovenijo. Prodajo Sija so zelo kritizirali. Med drugim zato, ker nihče ni preverjal izvora ruskega denarja.

Tudi v Španiji od oblasti zahtevajo, da se začne ukvarjati z izvorom denarja, s katerim ruski kupci na španski obali kupujejo počitniške domove. Zdaj že razmišljajo, da bi jih k nakupom nepremičnin v višini najmanj 160.000 evrov še dodatno pritegnili z dolgoročnimi dovoljenji za bivanje.

Ciprski klic na pomoč v višini 17 milijard evrov je nemška obveščevalna služba pospremila s tajnim poročilom, v katerem opozarja, da z evropsko pomočjo ne bodo reševali samo ciprskih bank, ampak tudi ruske depozite. Ruski oligarhi imajo po njihovih navedbah v tej davčni oazi naloženih kar 20,25 milijarde evrov sumljivega izvora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil pripravljenost, da pomaga zadolženi stari celini. Hkrati je ostro kritiziral Bruselj zaradi rigidnosti schengenskega vizumskega režima. »Dolgoročno sodelovanje je nemogoče, dokler bodo za naše državljane obstajale meje v obliki vizumov,« je dal vedeti, da bodo pomagali samo toliko, kolikor bo v »ruskem interesu«.

V Evropi so mu pozorno prisluhnili. Še posebno na Madžarskem, kjer je vladajoča konservativna stranka Fidesz že predlagala, da bi v zameno za nakup državnih obveznic v višini najmanj 250.000 evrov tujce nagradili kar z državljanstvom.

Evropski pragmatizem se zaradi krize spreminja v nenačelnost. Ruski pragmatizem pa utegne pokoriti pol Evrope. Brez enega samega naboja.