S culico na rami

Po Evropi zdravnikov primanjkuje, zato dobro izobražene sprejemajo z odprtimi rokami.

Objavljeno
04. september 2013 23.08
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
»Mehke metode« zmanjševanja zaposlenih v javnem sektorju so močno udarile zdravnico Majo Kojović. Na dan, ko je opravila specialistični izpit in s tem tudi formalno postala usposobljena za samostojno zdravljenje bolnikov, je ostala brez službe. Administrativni postopki, ki zahtevajo samo rezultat pod bilančno črto, kaj se vmes dogaja z ljudmi, pa jih ne zanima, bodo še močneje kot zdravnike prizadeli bolnike. Sedanje in prihodnje. Če bo šlo tako naprej, tudi tej zdravnici ne bo preostalo nič drugega, kot da zapusti Slovenijo.

Naša država bo letos po podatkih zdravniške zbornice bogatejša za 86 zdravnikov specialistov različnih strok, ki se jim v tem letu izteče izobraževanje. Utegne se zgoditi, da bodo mnogi v enakem položaju kot Maja. Kaj bodo naredili? S culico na rami se bodo po 27 letih šolanja odpravili na tuje. Za študij medicine in specializacijo je Slovenija v vsakega izmed njih vložila približno 300.000 evrov. Po vsej Evropi zdravnikov primanjkuje. Dobro izobražene sprejemajo z odprtimi rokami.

Slovenija je z 2,4 zdravnika na tisoč prebivalcev (podatek Eurostata iz 2010) v skupini najmanj razvitih evropskih držav. Da bi se stanje izboljšalo, smo pred desetletjem ustanovili mariborsko medicinsko fakulteto, zdaj pa nimamo denarja, da bi toliko zdravnikov zaposlili. In zato zdravniki odhajajo.

Kamor bodo šli zdravniki, tja bodo šli tudi bolniki in njihov denar. Mi, torej Slovenci, bomo že kmalu – nemočni in bolni – prav tako popotovali po Evropi, iščoč zdravnike, če bodo nerazumne politične in birokratske odločitve še naprej krojile našo usodo. Ena takih je, denimo, virantovanje – zavračanje zakona, po katerem bi tisti, ki zdaj plačujejo zgolj 14 evrov za zdravstvo, plačevali več.