Šarec bi moral pokazati še kaj več

Sloveniji ni potreben zasuk ne v desno in ne v levo, pač pa – naprej.

Objavljeno
21. marec 2018 23.54
volitve-Marjan Šarec
Suzana Kos
Suzana Kos
Trenutnega ljubljenca src slovenskih volivcev, kamniškega župana in predsednika stranke Lista Marjana Šarca, čaka še veliko dela. Skupaj s kolegi, s katerimi se ob koncih tedna menda izobražuje oziroma pripravlja na volitve, bi več kot očitno moral v oblikovanje prioritet svojega volilnega programa vložiti še precej energije. Le tako bo imel primerne in konkretne odgovore na vrsto pomembnih vprašanj, tudi tistih, ki so na primer povezana z morebitnimi spremembami davčnega sistema, saj jih doslej nismo slišali. Sicer je res, da je lahko odgovor »neopredeljeno« znamenje nevednosti, neznanja in nesposobnosti; lahko pa gre tudi za golo preračunljivo previdnost.

Šarec je velik populist. In ker so prevladujoča sila sprememb v družbi čustva, in ne inteligenca, je treba tako razlagati tudi njegove izjave v smislu: »Treba je vrniti spoštovanje tako učiteljem kot učencem,« ali pa: »Z Antigono bodočega varilca ne gre mučiti.« Za morebitni prevzem vladnega krmila pa bi bilo vendarle treba pokazati kaj več.

Eden od politični analitikov je pred kratkim opozoril, da je z naklonjenostjo volivcev novih strank tako kot z ravnanjem kupcev na razprodaji. Ti najprej skočijo na izdelek, ker je pač poceni. Nato pa jim ni prav nič žal, če ga kmalu brez slabe vesti zavržejo. Zato je mogoče, da se bodo karte, ki jih zdaj kažejo javnomnenjske ankete, na vrhu do volitev še nekoliko premešane.

Pred štirimi leti se je za naklonjenost volivcev pomerilo sedemnajst strank, tokrat bo konkurenca še večja, za zdaj jih vsaj dvajset napoveduje naskok na volitve. Zbrati 88 preverjenih imen kandidatov za poslance je ob tem za majhne in tudi za nove stranke velik zalogaj. V tem trenutku še vedno ni jasno, kdaj bomo Slovenci sploh odšli na volitve, parlamentarne stranke imajo o najprimernejšem datumu različna mnenja, kot morebiten kompromis pa se zdaj nakazuje 27. maj.

Zdi se, da bo tokratna volilna kampanja precej umazana in nič ne čudi, da se je Marjan Šarec zaradi velike podpore v javnomnenjskih anketah že znašel na muhi političnih konkurentov. Od kritik glede votlosti njegovih izjav so se napadi in poskusi diskreditacije okrepili. Očitku iz predsedniške volilne kampanje, da je posvojen, so se tako zdaj pridružile insinuacije, menda iz kroga ene od parlamentarnih strank, da fizično obračunava s soprogo. Secira se njegovo (ne)uspešno vodenje kamniške občine, špekulira o njegovih stricih iz ozadja, ki da se jim je že zameril, ker je zavrnil njihove kadrovske predloge.

Malo je časa, da trenutno najbolj popularni politik poišče primerne ljudi za svojo kandidatno listo za volitve, ob tem pa ga preganja še strah, da bi mu interesni lobiji nanjo podtaknili svoje ljudi. Ljudi, ki so z njegovo zgodbo zavohali svojo priložnost, je veliko. Od tistih, ki bi mu radi svetovali, do tistih, ki bi se želeli umestiti na njegovo listo kandidatov; v Kamnik so se prišli ponujat številni, od predstavnikov zaprašene LDS pa do lokalne stranke slovenske Istre Oljka.

Analitiki ocenjujejo, da bi utegnilo biti letos za zmago dovolj že 200.000 glasov volivcev. Takšen rezultat lahko v tem trenutku doseže več strank: zagotovo so to Lista Marjana Šarca, SD in SDS. Prag parlamenta jih bo prestopilo še nekaj, tudi SMC, NSi in Desus. Predstavniki vseh teh strank so včeraj več kot sto gospodarstvenikom, ki so se udeležili poslovnega zajtrka v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice, povedali, kaj načrtujejo v svojih volilnih programih na področju davčne politike, kaj glede zdravstvene in pokojninske reforme, kaj imajo povedati na temo šolstva ter o področju razvoja in kadrov. Govora o preteklosti, o delitvi na leve in desne, na rdeče in črne, ni bilo. Kar je dobro. Sloveniji ni potreben zasuk ne v desno in ne v levo, pač pa – naprej.