Sedemdeset dni pozneje

Kar najbolj skrbi, je, da je bila koalicija ob Janševem mandatu brez besed.

Objavljeno
09. oktober 2014 23.19
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ko so ljudje 13. julija odšli na volitve, so med drugim vedeli, da v enem od okrajev kandidira nekdo, ki je zaradi korupcije že obsojen na pravnomočno kazen dveh let zapora in da jo prestaja od 20. junija. Dobil je dobrih 6000 glasov podpore. Niti v postopku kandidiranja, niti v postopku volitev, niti v postopku izvolitve, niti v postopku potrditve poslanskega mandata nihče ni temu (s pravnimi sredstvi) oporekal. Državni zbor je 1. avgusta na konstitutivni seji mandat potrdil vsem 90 poslancem, tudi Janezu Janši.

Sedemdeset dni po potrditvi njegovega mandata se zdi, kot da se je v tem času nekaj usodnega spremenilo. Pa se ni. Janša prestaja zaporno kazen in opravlja poslanski mandat. Nihče ni takrat rekel, da po črki ustave in zakona tega ne sme početi. Toda v dobrem mesecu dni po volitvah se je marsikaj spremenilo. Pravna stroka je začela iskati meje raztegljivosti pojma učinkovitega izvrševanja poslanskega mandata in odgovor na dileme, ali je mogoče »škodo« popraviti za nazaj, tudi z naknadnim odvzemom oziroma prenehanjem poslanskega mandata ali njegovo zamrznitvijo. Del politike je postal zaskrbljen zaradi družbenih razsežnosti primera in etično-moralne sporočilne vrednosti dejstva, da lahko pomembno politično funkcijo opravlja nekdo, ki mu je sodišče izreklo pravnomočno sodbo. Takšne priložnosti navadni smrtniki nimajo.

S kakšno tesnobnostjo se možnosti naknadnega prenehanja mandata Janezu Janši loteva politika, je ponazorila današnja seja mandatno-volilne komisije. Javnost ne bo najbolje razumela, kako je mogoče, da je mandat Janši ohranila, hkrati pa državnemu zboru ponudila možnost, da mu ga odvzame. Bolj skrbi, da je bila v deveturni razpravi koalicija skoraj nema. Zato ker se zaveda, kako politično usodno bi bilo zanjo, če bi državni zbor Janši mandat odvzel, ustavno sodišče pa mu ga vrnilo? Vsekakor je zamudila priložnost, da bi z argumenti podkrepila, za kaj se zavzema. Pravzaprav, za kaj pa se? Tega danes nismo slišali.