Severna Slovenija

Kazenski zakonik že šest let ne varuje več javnega interesa pri izdaji tajnih podatkov.

Objavljeno
13. oktober 2014 20.09
Rok Kajzer, notranja politika
Rok Kajzer, notranja politika
Kaj so že politiki, privrženci zaprtega nekdanjega premiera v tujini vpili? Da je Slovenija druga Severna Koreja. Danes, ko se metode, ki bi resda prej sodile v kazenski zakonik te daljne države, uporabljajo proti novinarjem, pa molčijo. Protestirajo evropski novinarji, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, doma pa pri najglasnejših niti ene same korejske primerjave.

Kar je »razumljivo«. Pregon zoper novinarko Dela je namreč sprožil državni aparat pod njihovo taktirko pa še določbe kazenskega zakonika, ki bi prej sodile v kakšen totalitarni režim, so leta 2008 napisali sami.

Zakonik je namreč do takrat vse tiste, ki bi razkrili državne skrivnosti, varoval. Ta varovalka je jasno in glasno sporočala, da smo evropska država, ki takšne objave v celoti dovoljuje, če njen aparat krši ustavno ureditev, če se opozori na nepravilnosti in če objava za državo nima škodljivih posledic. Zakonik je torej natančno varoval tisto, kar razumemo kot »javni interes«.

Ta ključna demokratična varovalka že šest let ni del pravnega reda naše države. Kaj to pomeni, bo v prihodnjih mesecih najbolj občutila novinarka Anuška Delić, ki ji grozi do tri leta zapora, ker je sistematično in vztrajno razkrivala ozadja tako občutljivega področja, kot je desni ekstremizem. Verjamemo, da je politike bolelo. Tako tiste, ki niso naredili nič, da bi se z njim po službeni dolžnosti spopadli, predvsem pa tiste, ki se z idejo neonacizma spogledujejo še danes.

Pa ne gre le za novinarko. Zakonik namreč ne ogroža samo medijske svobode, ogroža tudi pomemben vir za razkrivanje hudih državnih stranpoti, torej žvižgače. Ob več slabih novicah pa je tudi ena dobra. Vrh pravosodja jasno in glasno obljublja, da bodo »korejske določbe« iz zakonika kmalu izginile.