Skomini finale lige prvakov

Kdo sta najbolje plačana zvezdnika - Messi in Ronaldo ali Aytekin in Kassai?

Objavljeno
03. maj 2017 10.28
SOCCER-EURO-SWI-FRA/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom je ponudil navzočim več polemik. Pri tem ni šlo le pomanjkanje golov in slabo nastavljene strelske naprave Benka, Kirma, Abassa in Novakovića. Nadpovprečno opazen je bil tudi Andrej Žnidaršič, kar za nogometnega sodnika že pregovorno ni dobrodošlo. V odmoru med polčasoma, ko so opozarjali nase akterji na jugu in severu štadiona, je vzniknila tudi polemika, zakaj ni dobil derbija najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Koprčan drži v rokah najbolj uveljavljeno piščalko pri nas. »Gotovo bo dobil v vodenje eno od prihajajočih prvih tekem polfinala lige prvakov,« se je glasilo večinsko mnenje. Zaradi tega da se je v zadnjih dneh raje pripravljal na veliko tekmo in posledično izpustil derbi, ki ni odločal o ničemer več.

Pogled na sodniške ekipe, ki bodo do četrtka vodile polfinalne tekme lige prvakov in evropske lige, med uradnimi osebami ne razkriva priimka Skomina. To je slaba novica za ljubitelje polemik o (ne)spornih sodniških potezah, saj na delu ne bo sodnika, ki je v zadnjih letih dobro opozoril nase nogometno Evropo in nanizal 132 mednarodnih tekem. Tudi v tej evropski sezoni je Skomina zapustil dober vtis, prav njegova zadnja tekma, ko sta se v Monte Carlu sešla Monaco in Borussia Dortmund, sodi med najmanj opazne v letošnjih izločilnih bojih lige prvakov. Pogosto nismo vedeli, kdo so najboljši in najbolje plačani zvezdniki – Lionel Messi in Cristiano Ronaldo ali Deniz Aytekin in Viktor Kassai?

Za nekatere slaba novica je morda dobra prav za Skomino, ki v tej evropski sezoni še ni rekel zadnje besede. Nedavno sem se zapletel v pogovor z dobrim poznavalcem sodniškega miljeja na slovenski in evropski ravni. »Skomina bi lahko dobil en finale – bodisi lige prvakov bodisi evropske lige,« mi je zatrdil. Podatek, da ta teden ne bo ozaljšal svojega življenjepisa, v katerem so štiri polfinalne tekme evropske lige (2012, 2014, 2015 in 2016) in dva polfinala lige prvakov (2013, 2016), pomeni dodatno možnost za uresničitev scenarija, po katerem bi lahko nogometnemu sodniku iz 1. SNL zaupali vodenje tako odmevnega večera, kot je finale lige prvakov.

Seveda je ostalo v igri za (pred)zadnje dejanje v ligi prvakov in evropski ligi več imen; če bi dobil odlično oceno za vodenje sinočnje tekme, lahko kandidira za finale celo Martin Atkinson, ki ima za seboj imenitno sezono. Turški sodnik Cüneyt Čakir, ki je v zadnjem času večkrat močno grešil, je denimo v minuli sezoni vodil dve polfinalni tekmi LP, torej je možno vse. Nepisana pravila in zakonitosti ravnanja sodniškega triumvirata na Uefi (Collina, Dallas, Šajn) vendarle postavljata v dober položaj prav Skomino. Koprčana morda pripravljajo na »veliko stvar« tudi na Uefini sodniški komisiji. Prav tako obetavni srbski sodnik Milorad Mažić, denimo, je dobil le enkrat v tej sezoni nadzornika iz vrst komisije, Skomina trikrat – dvakrat v izločilnih tekmah LP –, med drugimi ga je opazoval tudi Hugh Dallas. Zgodba z naslovom Damir Skomina v finalu lige prvakov v Cardiffu torej ni neuresničljiva.