Slab dan za Slovenijo, modro nebo nad ustavnim sodiščem

V času hude krize in recesije je blokada proračuna zelo tvegana stvar.

Objavljeno
12. december 2012 18.15
Posodobljeno
12. december 2012 20.00
PREDAJA PODPISOV
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Kocka je padla. Sindikati prvič v zgodovini zahtevajo referendum, ki zaustavlja izvajanje državnega proračuna za prihodnje leto. Vlada vloženo referendumsko zahtevo prek parlamenta pošilja v presojo ustavnemu sodišču. Koliko časa si bodo ustavni sodniki vzeli za presojo in kakšna bo njihova odločitev v tem primeru, je zagatno vprašanje. Nad ustavnim sodiščem je pač le modro nebo. Ustavni sodniki in sodnice sicer presojajo o podobnem aktu, zakonu o uravnoteženju javnih financ, že pol leta, a odločili še niso. Bodo zdaj, pri odločanju o ustavnosti referendumske zahteve, ki blokira izvajanje proračuna in vnaša dodatno zmedo in težave v javne finance, le nekoliko bolj pohiteli?

Predlagani predmet referenduma, zakon o izvrševanju proračuna, je, kot ponavadi, slab kompromis. Širše gledano je sporen zlasti v členu, ki predvideva avtomatično razrešitev predstojnikov v javnem sektorju, ki ne bi promptno izpolnili finančnih načrtov - in poskrbeli za znižanje plač zaposlenih. Kaj bi lahko tak zakon pomenil za politično motivirane kadrovske čistke v javnih in državnih družbah, fakultetah in drugod, si res ni težko predstavljati. A v danih razmerah je bolje, da se morda še dodatno pogajamo, zakon izpeljemo in ga budno nadzorujemo, kot pa da ga z referendumom zaustavimo brez alternativnih rešitev.

Za Slovenijo v času hude krize in recesije je referendumska blokada proračuna zelo tvegana. S prvim januarjem uvaja začasno financiranje proračuna po dvanajstinah, zamrzuje naložbe in izdatke in onemogoča že zdaj zelo kilav razvoj. Gospodarski padec bo s tem še večji. Žrtve tega bomo vsi državljani, predvsem pa porabniki proračuna. Tudi predlagatelji referenduma, ki se v boju za svoje partikularne interese premalo zavedajo, da še dodatno destabilizirajo Slovenijo.