Spanje s strahom

Varnost Zahodnega Balkana je (bila) tabu zaradi občutljivosti med državami.

Objavljeno
25. november 2015 22.11
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Na Balkanu nič novega. Eksplozije v Bosni in Hercegovini, napetosti v Črni gori, mednacionalna trenja v Makedoniji, kjer piko na i daje še oster politični razkol med Makedonci. Politično je nemirna tudi Srbija. Gre tudi za države, ki se počutijo ogrožene, za svoje tegobe pa najraje krivijo sosede. Nič nenavadnega torej, da ta del Evrope nikakor ne najde miru in spokojnosti in se spet omenja kot – sod smodnika.

Zagrebški izredni vrh pobude procesa Brdo-Brijoni je le še pika na i temu, da gre tudi zdaj zares. Varnostna tveganja se povečujejo, pa ne le na vzhodnih in južnih mejah Evrope. Za povrhu še tako imenovana balkanska prebežniška pot. Prav o varnosti na območju Zahodnega Balkana pa se do zdaj ni smelo pogovarjati. Menda je bila varnost tabu zaradi občutljivosti med državami in velikih razlik v pogledih.

Velikokrat se je našel kdo, ki o tem delu Evrope malo ve, ima pa kup zamisli. Izkazalo pa se je, da je to povzročalo več škode kot koristi. Ko se je že zdelo, da EU in ZDA dvigujeta roke od Balkana, države na njem pa so nesposobne karkoli storiti, se je zgodila zagrebška konferenca. Zgodilo pa se je tudi, da sta bila poleg »dobrih poznavalcev balkanskega življenja in razmišljanja« navzoča hkrati tako visoka predstavnika ZDA in EU. In pravzaprav s tem priznala, da območje ostaja prostor potencialne nestabilnosti. Ali bo ostalo le pri nasmeških s skupne fotografije, transatlantskih nasmeških, se bo izkazalo že kmalu; morda že jutri. Ko je v Zagreb prihajal ameriški podpredsednik, je za njegovo varnost skrbelo več tisoč odkritih in skritih policistov, kanalizacijski jaški so bili zavarjeni, vse sumljivo takoj umaknjeno z zagrebških ulic.

Zdaj je na vrsti to, da vsi, ki so sodelovali na zagrebškem izrednem vrhu o varnosti na Zahodnem Balkanu, za to Krleževo balkansko krčmo storijo veliko več od protokolarnih nasmeškov, stiskov rok in transatlantskih izjav. Vse do takrat pa bo taisti Zahodni Balkan še naprej odhajal spat v svoj strah.