Spet na začetku

Vladna četverica 
je dokončno prekinila »premirje 
iz Vile Podrožnik«.

Objavljeno
02. marec 2011 20.27
Posodobljeno
02. marec 2011 20.27
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo v vladni koaliciji znova počilo in bo četverica prekinila »pakt« iz Vile Podrožnik. V tem protokolarnem objektu je konec minulega leta škripajoče zavezništvo Pahor-Golobič-Kresal-Erjavec sestavilo načrt dela do konca mandata in sklenilo dogovor o izogibanju spornim temam, ob katerih se vladna koalicija lomi že od vsega začetka. To se je zgodilo skorajda v zadnjem trenutku.
Vlada se je na polovici mandata znašla na robu popolne blokade odločanja; najprej v koaliciji, nato v parlamentu z opozicijo in na koncu še z interesnimi skupinami in referendumi. Dogovor je ponujal zadnjo možnost in priložnost, da Pahorjeva ekipa vendarle pospeši mučno dolgotrajne postopke odločanja, prebije blokade in morda celo nekoliko popravi katastrofalno javnomnenjsko podobo.

Danes pa je bilo že popolnoma jasno, da se premirje bliža koncu. Tako so v parlamentarni razpravi o prioritetah vlade kritike znova letele z leve in desne, iz opozicijskih in vladnih klopi. Kar lahko povežemo z dejstvom, da se je v istem hipu, ko se je na dnevnem redu znašlo odločanje o energetiki, spet odprla fronta med socialno demokracijo, ki - tokrat v sozvočju z LDS in Desusom - zastopa »velenjski« energetski lobi, in Zaresovo ministrico Darjo Radić. Ta napoveduje odhod iz vlade in kompromis je, kot kaže, le začasen odlog.
Najresnejše odločitve, o usodi projekta šestega bloka, namreč sploh še ni sprejela. Karkoli bo predlagala ministrica, bo narobe, pa če se bo gradnja zdaj menda že milijarde in pol vrednega objekta nadaljevala ali prekinila. V igri je očitno preveč denarja, da bi vladna koalicija lahko politično nepoškodovana preživela navzkrižje interesov, v katero je ukleščena. Še zlasti, ker je TEŠ6 tema, ki se ji, kljub paktu o nenapadanju, ne more izogniti.

Prihodnji tedni bodo zato spet odločilni. Ustavno sodišče bo sklepalo o usodi referenduma o pokojninski reformi. Spet bo na vladni mizi nesrečna pogodba s Patrio. Začela se bo referendumska kampanja o zakonu o malem delu. In »energetski spopad« se bo še stopnjeval, v senci grožnje, da bo leto pred volitvami iz vlade odšla ne le gospodarska ministrica, ampak tudi ena od vladnih strank. Zdaj bo šlo zares.