Spet za krmilom sveta

Čedalje manj Američanov verjame tradicionalnim medijem.

Objavljeno
26. maj 2017 19.19
TOPSHOT-BELGIUM-NATO-DEFENCE-POLITICS-DIPLOMACY-MEETING
Boris Čibej
Boris Čibej

»EU je živčna. Zelo živčna,« je urednica za Evropo pri britanskem BBC Katya Adler »moževala« v svojem komentarju, tik preden je ameriški predsednik Donald Trump prihrumel na svoj prvi uradni obisk na staro celino. V Evropi so ga sprejeli precej hladno, so ugotavljali na ameriški televiziji ABC News. V Belgiji, ki jo je Trump še lani junija opisoval kot »lepo mesto«, je obiskal sedež Nata v njeni prestolnici Bruselj, ki ga je pred slabim poldrugim letom primerjal s peklom. Tako so se pred dnevi najbrž tudi zares počutili voditelji zvestih ameriških vojaških zaveznic v Evropi, ko jim je novi poglavar Bele hiše pridigal, da bodo morali bolj odpreti davkoplačevalske denarnice za skupno obrambo. Med Trumpovim govorom so ostali voditelji članic severnoatlantskega zavezništva »stali v mučni tišini«, če gre verjeti poročevalcema prej omenjene ameriške televizije.

Ta opreznost je nujna. Časi so pač takšni, da je težko komurkoli karkoli verjeti, če se še sam ameriški predsednik, ki velja za najmočnejšega človeka na svetu, pritožuje nad tem, da je vse to, kar smo nekoč imeli za čisto informacijsko zlato, pravzaprav ena sama lažna novica. Nekoč je bilo tako enostavno ugotoviti, kakšno je »uradno« ameriško stališče do tistih držav, po katerih je potoval njihov predsednik, ne glede na to, iz katere stranke je prihajal. Le kak New York Times ali Washington Post si odprl, pa si prebral, kako je treba pravilno razmišljati v skladu z ameriškimi nacionalnimi interesi. Zdaj pa zletiš na spletne strani glavnega časopisa v ameriški prestolnici, pa se najprej zabiješ v komentar z naslovom »Trumpovo obnašanje na Natu je bila sramota za nacijo«, v njem pa namesto pričakovanih hvalnic predsednika, ker je evropskim razvajenim mevžam končno izstavil račun za ameriške vojaške »žulje«, naletiš na zmrdovanje nad tem, kako je Trump z rokami odrival črnogorskega premiera Duška Markovića, da se je lahko med skupinskim fotografiranjem prerinil v prvo vrsto, potem pa edini od voditeljev stal kot kip, ko jih je kanadski premier Justin Trudeau pozval, naj dvignejo roke v zrak in pomahajo pred kamerami.

Zato pa čedalje manj Američanov verjame tradicionalnim medijem, ki da »širijo lažne, negativne govorice o predsedniku Trumpu, še preden predstavijo kakršnekoli dokaze«, trdijo na washingtonskem konservativnem mnenjskem središču Sklad Heritage. Njihova sodelavka Helle Dale je pred dnevi ugotovila, da do Trumpa niso nekorektni le domači novinarji, ampak prav tako »ni bilo nikoli nobenega dvoma o tem, da bo imel težave s tem, da bo korektno predstavljena njegova njegova politika v Evropi in povsod tam, kjer lokalni mediji sledijo poročanju New York Timesa, Washington Posta in CNN«.

Strokovnjakinja za mednarodno politiko je na spletišču, ki se ponuja kot alternativa »lažnim novicam« vodilnih medijev, razkrila, kaj je bilo dejansko in silno sporočilo, ki ga je Trump na svojem krstnem pohodu po tujini razgalil širnemu svetu: v nasprotju z osmimi leti opravičevanja prejšnjega predsednika Baracka Obame je njegov naslednik sporočil, da so se ZDA vrnile za krmilo sveta. Kakor, da bi ga kdaj izpustile ...