Stari znanci

Pretresi 
v Desusu, pa tudi 
v Državljanski listi, bodo le politična kolateralna škoda.

Objavljeno
24. januar 2012 21.52
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Da bo vseh pet strank, tudi Desus, nocoj potrdilo vstop v drugo Janševo vlado, je bilo jasno že nekaj časa. V vrhovih strank so se odločili, da bo prihodnji ministrski predsednik Janša, in članstvo je, kot po navadi, obtičalo v vlogi potrjevalca volje prvakov. Pretresi in morebitni izstopi v Desusu ali Državljanski listi, so torej le vnaprej predvidena »kolateralna« škoda.

Zato skoraj nič več ne more ustaviti niti imenovanja Janše za mandatarja niti potrditve njegove ministrske ekipe dober teden pozneje. Še posebno če bodo stranke tudi tokrat nadzorovale poslance z označenimi glasovnicami. Tako bodo znova skupaj stari znanci iz mandata 2004–2008. Tudi tokrat bo Erjavčev Desus dodal odločilne glasove. Mandatar bo imel z Radovanom Žerjavom, ki je pri Janši začel svojo politično kariero, celo manj težav kot z njegovim predhodnikom Bojanom Šrotom.

Močnejši kot prvič bo morda le Gregor Virant, saj bo Janez Šušteršič, kot finančni minister prvi človek »v senci«, s pravico veta na vse za proračun (pre)naporne odločitve. No, moč Virantovih bi bila prepričljivejša, če ne bi danes po hitrem postopku umaknili enega od favoritov, Janija Sorška, s seznama ministrskih kandidatov. In če DLGV ne bi tako hitro pozabila na zahtevo, da SDS ne sme voditi ne notranjega ne pravosodnega ministrstva.

Vrata Janševi koaliciji so zdaj na široko odprta. Na drugi strani je nekaj zadovoljnih in nekaj zelo razočaranih in jeznih državljanov. Začetek nove recesije in prva svarila sindikatov ob napovedih strogega varčevanja. Peterica strank je s politično simultanko v mesecu in pol res popravila volilni rezultat. A to je bil lažji del posla.