Svetla točka dna

Vrednost delnic Luke Koper se je dan po imenovanju znižala za slabe tri odstotke.

Objavljeno
27. avgust 2013 18.31
Luka
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Namesto da bi se danes ukvarjali z vprašanji, kako poglobiti morsko dno v okolici Luke Koper, kar bi omogočilo vplutje večjih ladij, ali z načrti za postavitev drugega železniškega tira, se ukvarjamo z dnom, ki je bilo doseženo pri korporativnem upravljanju družb v državni lasti. To, da je vodenje strateškega državnega podjetja prevzel človek, ki še ni vodil večjega podjetja, bil pa je podžupan, predsednik občinskega odbora največje vladne stranke, poslanec in državni sekretar v kabinetu predsednice vlade, se preprosto ne bi smelo zgoditi. Poziv gospodarske zbornice »Dost' je igric« je ekvivalent četrt stoletja starega klica »Dost' mamo!«.

Zgodovina novodobnega političnega kadrovanja sicer nima prav veliko svetlih točk, a v zadnjih dveh desetletjih so vendarle obstajali trenutki, ko se je zdelo, da obstaja vsaj minimalni trud, da bi pri kadrovanju v državne korporacije dvignili higienski minimum. Nova vladajoča koalicija si za izboljšanje pravil korporativnega upravljanja ni prizadevala. Pa bi si morala.

Pri imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper obstaja le ena svetla točka. Nikomur ni padlo na pamet, da bi iz zakonodaje, ki ureja upravljanje gospodarskih družb, črtal določilo o odškodninski odgovornosti članov nadzornih svetov, če s svojimi potezami gospodarski družbi in delničarjem naredijo škodo. Trg se je včeraj že odzval. Vrednost delnic Luke Koper se je dan po imenovanju novega predsednika uprave znižala za slabe tri odstotke. Če tržna kapitalizacija Luke Koper znaša dobrih 140 milijonov evrov, včerajšnji zdrs delniškega tečaja pomeni, da je dan po imenovanju trg državno premoženje zmanjšal za dobre štiri milijone evrov.