Švica? Kdaj drugič!

Krka in Lek skupaj ne dosegata dobička, ki bi pokril izgubo v Tešu.

Objavljeno
05. junij 2016 19.07
Damjan Viršek
Damjan Viršek
Ključna ugotovitev iz letošnje analize lestvice največjih 300 podjetij, ki bi morala vsaj nekoliko pretresti politično-gospodarski establišment Slovenije, je: »Krka in Lek bi morala pod črto zbrati še za tri četrtine več, da bi pokrila primanjkljaj v Tešu, ki je med podjetji z največjo izgubo.«

Obe farmacevtski podjetji sta se uvrstili na prvo in drugo mesto po dobičku v letu 2015, skupaj sta ga pridelali 262,2 milijona evrov. Zaslužili sta ga s prodajo zdravil na konkurenčnem mednarodnem trgu, v panogi, ki ima velike razvojne potenciale in omogoča visoko dodano vednost. V Tešu, operaterju predimenzionirane in z gradnjo bloka 6 predvsem predrago »modernizirane« elektrarne na premog, pa je »nastala« izguba, velika 459 milijonov evrov.

Kaj nam ti podatki govorijo? Predvsem to, da je Slovenija že postala talka svoje razvojne ne-politike. V trenutku, ko smo za dvomljivi energetski projekt namenili 1,4 milijarde evrov, kar je več kot skupni letni dobiček 200 najboljših podjetij v državi, bi moralo biti jasno, da bomo v težavah, če Teš 6 ne bo donosen. Danes, ko so cene elektrike na svetovnem trgu močno padle, eden ključnih investicijskih projektov zadnjih let generira izgubo.

Če gledamo gospodarstvo kot celoto, ta primanjkljaj seveda pokrivamo z dobički dobrih podjetij. Hkrati pomeni, da se je akumulacijska sposobnost Slovenije zmanjšala in da nismo sposobni financirati kakšnega drugega projekta, ki pa bi dolgoročno prinašal prihodke in dobiček - na primer drugega tira in posodobitve železnice.

Kako drugače to delajo v Švici! Ravnokar so odprli najdaljši predor na svetu, njihov Nestlé, največja živilska korporacija na svetu, pa vlaga v raziskave v biotehnologiji. Ker prepoznavajo priložnosti za prihodnost.