Mačji kašelj, krokodilje solze, pasji dnevi…

Če danes malica mačke stane 4,60 evra, bo ob višji stopnji za davek treba pribiti še 84 centov, sita pa ne bo nič bolj.

Objavljeno
08. oktober 2012 20.25
Posodobljeno
08. oktober 2012 21.00
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Frizerji z davkom nimajo sreče, čeprav smejo marsikomu oprati glavo. Vlada Boruta Pahorja jih je ravno pred tremi leti uvrstila med dejavnosti, v katerih obračunavajo davek na dodano vrednost po znižani stopnji, zdaj pa jih hoče vlada Janeza Janše vrniti na splošno raven: pribitek v davku je 11,5 odstotne točke. Razlika je (za plačnika) očitna.

Slovenski frizerji so se med izdajatelje računov, ki smejo v svojo ceno vključiti zgolj 8,5-odstotni davek, uvrstili po priporočilih evropske komisije, ki je po različnih študijah presodila, da je tako primerno pomagati delovno intenzivnim panogam. Hkrati z njimi je tedanja vlada leta 2009 v zdaj res že zelo znano Prilogo I uvrstila tudi čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, sedanja vlada pa jih v prilogi noče. Ali ni takšno sprehajanje na sezname in z njih nekoliko negotova okoliščina za dejavnost?

Novinarji smo seveda zaradi višjega davka, ki nam grozi, tudi precej užaljeni, a bomo prostor prijazno prepustili tistim, ki zase pri oblasteh ne morejo reči nič v svojo obrambo – živalim. Tu bodo še težave! Zakon o DDV namreč govori le o hrani za ljudi in živali, prav nič pa ne razlikuje med notranjim in zunanjim življem, torej med hišnimi živalmi, ki jim namerava vlada hrano podražiti, in nehišnimi, ki bodo »subvencijo« obdržale.

Od ministrstva za finance smo pridobili pojasnilo, katere živali uvrščajo med hišne, in lahko vam namignemo, da krave ni med njimi, na primeru hišne mačke pa bomo pojasnili, o čem govorimo. Če danes njena malica stane 4,60 evra, je v njej 4,24 evra davčne osnove in 36 centov znižanega davka, ob višji stopnji bo treba za davek pribiti 84 centov, sita pa ne bo nič bolj.

Vse je prav, dokler beremo basni. Mačjo malico boste nazadnje seveda plačali sami. In leto ima več kot 360 dni.