Tri evre premalo

Sistem prenaša revščino družin v stiski na naslednje generacije.

Objavljeno
11. marec 2018 21.16
Janoš Zore
Janoš Zore
Leta 2016 je povprečna cena plačila oskrbovanca v slovenskem domu za upokojence na dan za tri evre presegala dnevni prejemek bruto povprečne starostne pokojnine. Povprečni oskrbovanec je moral v 365 dneh za bivanje v domu zbrati še 1095 evrov ali skoraj dve celi pokojnini. Za marsikoga je povprečni upokojenec s povprečnimi tremi evri minusa srečen. Številni njegovi sostanovalci imajo namreč podpovprečne prejemke in nadpovprečne zdravstvene storitve. Epilog neizprosnih številk so stiske številnih slovenskih družin, ko te same ne zmorejo več skrbeti za najstarejše. Brez treh, šestih, devetih evrov na dan sistem radodarno zagotavlja pomoč občine in zaznambo na nepremičninah – prenašanje revščine družin v stiski na naslednje generacije.

Alternativa sistemu kot čakanje na konec v cenejših hrvaških družinskih domovih, ki sprejmejo do 20 oseb, je neraziskano področje, pravijo tudi na fakulteti za socialno delo. A je tako razvejena, da se v obmejnem pasu hrvaški domovi širijo tudi zaradi slovenskih evrov. Ker so domovi doma predragi, Slovenci za hrvaške plače vsako leto namenijo sedemmestni znesek.

Slovenska država se pri tem ne zgane in poudarja, da se hrvaške storitve ne morejo primerjati z institucionalnimi v Sloveniji. Ne tej ne prejšnjim vladam ni uspelo ne videti zadovoljnih uporabnikov oskrbe, ki sicer ne ustreza najsodobnejšim pisarniškim pravilnikom, in tudi ne slišati klica domačih institucij, da Slovenija nujno potrebuje preproste pravne postopke za vzpostavitev vmesnega varstva starejših med institucijami in življenjem doma.

Povojne babyboom generacije šele prihajajo v leta, ko bodo bolj množično potrebovale življenjski zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga oblastniki pripravljajo že dve desetletji. Do kdaj se bo o upokojencih še razmišljalo le kot o volilnih glasovih?