Trnova pot

Italija danes stopa na novo, hudo trnovo pot.

Objavljeno
13. november 2011 18.41
Posodobljeno
13. november 2011 18.41
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Na tako utegnejo iz berlinske režije reševanja Evrope poslati še marsikoga, ki ne bo še pravi čas doumel, da brez streznitve in reform ne gre. Bati se je, da tudi nas.

Nič več ni beseda o lepotnih operacijah, o malo bolj gladki koži in napetih ustnicah. Šok terapija, ki jo je doživel simbol italijanske druge republike Silvio Berlusconi, ko so mu za kazen skoraj kot v otroški igrici razvrednotili najljubše igrače, je pretresla javnost pri naših sosedih. Marsikomu sploh še ni jasno, kaj se jim je zgodilo in kaj jih še čaka.

Veljaki vseh političnih strank, ki še nastopajo na glavnem odru (zraven ni več radikalne levice), so se včeraj zvrstili na Kvirinalu pri predsedniku Napolitanu. Vsi, ki res kaj tehtajo, so se izrekli za nov začetek na nov način. Privolili so v tehnično vlado, kar pomeni, da bodo imeli na oblasti strokovnjake namesto politikov. Zelo verjetno neusmiljene izvrševalce evropskih smernic, ljudi, ki ne bi smeli misliti na izid naslednjih volitev.

Morda je kdo tudi s figo v žepu privolil, da mu bo vladal Mario Monti. Stisk primeža pa je bil vendar tako močan, da nihče izmed resnih ni rekel ne. Severna liga mora biti vedno izjema, če hoče preživeti med svojim padanskim ljudstvom.

Nikogar ni, ki bi pričakoval, da bo šlo vse gladko. Kajman tudi utegne še udariti z repom. Užaljen je in ponižan zaradi ljudskega veselja na rimskih ulicah v soboto zvečer, ko je moral na Kvirinal po slovo od oblasti. Zmerjali so ga in mu metali novčiče, rekli so mu burkež. Pa je bil prej vedno Vitez.

Mario Monti je resen in strog gospod, pri njem se je na najbolj prestižni italijanski univerzi šolala vsa bogataška elita. Kot evropski komisar je ugnal Billa Gatesa, to mu štejejo za velik strokovni uspeh in dokaz neizprosne trme. V italijanskem loncu je pritisk vsekakor hujši kot na bruseljskem parketu. Naslov Karikatura Marko Kočevar Privolili so v tehnično vlado, kar pomeni, da bodo imeli na oblasti strokovnjake namesto politikov.