Tržna niša

Certifikat zaupanja lahko za 200 evrov kupi vsak upravnik, ki uporablja portal.

Objavljeno
07. marec 2018 20.50
Božena Križnik
Božena Križnik
Brez (upravniških) provizij. Preverjeni izvajalci. Transparentne ponudbe. Popolnoma brezplačno. Nižje cene na položnicah. Certifikat zaupanja … Prvi sistem za javno zbiranje ponudb Izberem.si si je privoščil zelo močne marketinške trditve; obetajo odrešitev, ki jo doživljajo etažni lastniki v razmerju do upravnikov večstanovanjskih hiš. Ciljna skupina je velikanska, saj je ugled upravnikov zaradi odmevnih ekscesov že dolgo okrnjen.

Zamisel je načelno dobra, kolikor je dober njen namen – pomagati posameznikom do racionalne izbire pleskarja, mizarja, čistilke ..., v večstanovanjskih hišah pa razbremeniti etažne lastnike previsokih stroškov in preprečiti upravnikom zaračunavanje provizij. Ali je torej portal Izberem.si tako učinkovit, da bi, na primer, preprečil oškodovanje à la celjski Atrij? Samozavestni ustanovitelji portala bi najbrž pritrdili, bolj kritični opazovalci pa imajo pomisleke.

Četudi bi imeli vsa zagotovila, da portala ne bo zlorabljal sam lastnik (pa jih nimamo), obstaja nekaj zadržkov. Na primer: (najnižja) cena ne more biti edino merilo za izbiro, ampak je treba presojati tudi kakovost in usposobljenost ponudnika storitve. Kdo bo preverjal izvajalce, če pa na seznam lahko pride vsakdo, ki plača članarino? Certifikat zaupanja kot dokaz poštenosti lahko kupi za dobrih dvesto evrov vsak upravnik, ki uporablja portal.

In ne nazadnje, sistem je za uporabnike res brezplačen, živi pa od članarin izvajalcev del. Na koncu jih plačajo stranke, v ceni storitev. Že pri sedanji bazi 10.000 podjetij in obrtnikov prihodki podjetja z dvajsetimi zaposlenimi samo iz tega naslova presegajo milijon evrov na leto. V resnici je mariborski upravnik našel udobno tržno nišo, s katero bo, če bo zadeva zaživela, prekanaliziral del provizij od konkurentov na račun Izberem.si. Zvito, pod krinko, da rešuje etažnike in dela na trgu red.