Tvegano o tveganju

Če je mogoče prepovedati koncert, bi se lahko na varnostna tveganja na policiji začeli sklicevati tudi pri drugih prireditvah.

Objavljeno
17. maj 2017 21.34
cropix/koncert
Peter Rak
Peter Rak

Ocene varnostnega tveganja so vedno relativne, zaradi dogodkov v zadnjih letih v Evropi pa so še toliko bolj arbitrarne. Kakšne informacije so v zadnjih dneh pridobili na mariborski policijski upravi, da so se odločili podati zahtevo za prepoved koncerta Marka Perkovića - Thompsona, je težko komentirati, saj podrobnosti ne razkrivajo, je pa malo verjetno, da so prišli na sled kakšni veliki mednarodni zaroti. Seveda so lahko predvidevali, da obstaja možnost napetosti in konfliktov, vendar bi to morali utemeljeti s konkretnimi podatki, in ne zgolj z birokratsko latovščino, ki je pri naših državnih uradnikih še vedno zelo priljubljena.

Ker so se za ta ukrep na policiji odločili le nekaj dni pred koncertom, se je težko znebiti vtisa, da so nekatere sugestije ali celo pritiski prišli iz krogov politike. Če to drži, je Slovenija v precejšnjih težavah, država mora delovati po suhih paragrafih, sicer se znajdemo v povsem negotovem okolju. Če je mogoče prepovedati koncert, bi se lahko na varnostna tveganja jutri na policiji začeli sklicevati pri najrazličnejših prireditvah, pa tudi v primeru takšnih in drugačnih shodov, protestov ali celo stavk.

Skoraj ni dvoma, da vsaka nogometna tekma, še zlasti tako imenovani derbiji, spadajo med večja varnostna tveganja kot Thompsonov koncert. Res nekatere odločitve temeljijo na približni oceni, vendar bi morali biti državni organi v takšnih primerih še posebno pazljivi, sicer so lahko hitro tarča očitkov o zlorabi pooblastil. Pri vsem skupaj sploh ni pomembno, ali je Thompson komu všeč ali ne, prav tako je povsem irelevantno, ali se strinjamo z njegovimi političnimi pogledi ali propagiranjem takšnih in drugačnih idej. Edino, kar šteje, je morebitna zakonska upravičenost prepovedi njegovih nastopov zaradi protiustavnega »razpihovanja narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti«. Te dikcije pri prepovedi koncerta niso uporabili, zato bi tako imenovano varnostno tveganje zlahka označili za izgovor.

Prepovedi koncertov v svetu so redke, še največ primerov lahko zadnje čase opažamo v Rusiji, kjer, denimo, niso smeli nastopiti Marilyn Manson pa ameriška zasedba Cannibal Corpse ali poljski metalci Behemoth, zadnjim pa so onemogočili nastope tudi doma. Lady Gaga so zavrnili gostoljubje v Indoneziji, Miley Cyrus in Björk na Kitajskem, verjetno največ prepovedi koncertov pa ima Snoop Dogg.

Vzroki so različni, od neprimernega ali obscenega obnašanja na odru (ali zunaj njega) do (pod)tonov besedil njihovih skladb ali - za nekatere - spornih političnih stališč. Res Thompson ni mogel izvesti nekaterih napovedanih koncertov po različnih evropskih državah, vendar večinoma ni šlo za uradni dekret državnih oblasti, temveč za spretno onemogočanje nastopa z razveljavitvijo pogodb o najemu lokacij. V Mariboru je bilo drugače - če se bo na koncu pokazalo, da je bil ukrep neupravičen, bodo odškodnine spet plačali davkoplačevalci, Thompson pa se bo prej ali slej pojavil v kakšni drugi slovenski dvorani.