V času lažnivih novic verodostojni mediji štejejo

Sodobna gigantska ponudba zastonjskih informacij ima vgrajene pomanjkljivosti, ki jih prepoznavajo tudi Švicarji.

Objavljeno
06. marec 2018 21.04
shutt-franki
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Informacije so danes tako rekoč na vsakem vogalu, kot še nikoli prej so dostopni filmi, glasba, kultura in športni prenosi. Javna radiotelevizija, ki je nekoč bolj ali manj ekskluzivno zagotavljala številne od teh storitev, pa bo lahko tudi v libertarni Švici ohranila obvezne prispevke. Nedeljski referendum je s presenetljivo večino odločil proti njihovi odpravi, pa čeprav ti niso nizki niti za prebivalce ene najbogatejših držav sveta. Sodobna gigantska ponudba bolj ali manj zastonjskih informacij in medijske zabave ima vgrajene pomanjkljivosti, ki jih prepoznavajo tudi Švicarji. Njihova javna radiotelevizija SRG (Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft) je včasih morda celo dolgočasna, a približno enaki deleži desno in levo usmerjenih gledalcev in poslušalcev kažejo splošno zaupanje prebivalstva.

V obdobju lažnivih novic, s katerimi troli avtokratskih držav spodkopavajo institucije demokratičnih pravnih držav, in raznih berlusconijev, ki televizijske in radijske postaje instrumentalizirajo za lastne potrebe, to ni majhna stvar. Celo italijanska Švica, ki jo s svojimi postajami dosega original, je prepričljivo glasovala proti odpravi prispevka.

Švicarji ne soglašajo s prepričanjem pobudnika referenduma Andreasa Kleeba in njegovih zaveznikov iz Švicarske ljudske stranke (SVP), da »medijski davek« ni pomemben za demokracijo že zato, ker je švicarska demokracija veliko starejša od javne radiotelevizije. Konec koncev tudi ustanovitelj SVP Christoph Blocher kopiči medije, pa čeprav za zdaj predvsem časopise, televizijske in radijske postaje SRG ter njihovi spletni portali pa po prepričanju večine opravljajo pomembno kulturno in politično funkcijo v državi s štirimi jeziki in neposredno demokracijo. Bolj odmeva Kleebov argument, da je javna radiotelevizija preveč potratna, zato pri SRG že napovedujejo varčevanje in spremembe.

Tudi nedavna raziskava britanskega Reuters Institute for the Study of Journalism in European Broadcasting Union kaže na okrepljen vpliv neodvisnih medijev v vse bolj polariziranem svetu. Da bi lahko opravljala svoje poslanstvo, pa mora biti javna radiotelevizija resnično verodostojna, z njo pa tudi vsi drugi mediji, ki želijo opravljati širšo informativno vlogo v svojih družbah. Morda bodo s tem prepričali celo mlade, ki še komajda gledajo, poslušajo in berejo tradicionalne medije, saj je povprečni švicarski televizijski gledalec star 61 let. A tudi mladi Švicarji konzumirajo vse več informacij, mnenj in medijske zabave in najbrž se bodo prej ali slej tudi sami vprašali, ali je interes njihovih ponudnikov iskanje resnice ali pa gre za brezsramne manipulacije.