V kakšni državi želim živeti

Želim živeti v veseli in strastni, privlačni državi. Živeti želim v popolnoma drugačni državi.

Objavljeno
12. julij 2014 17.30
bsa_utrip lj
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Upam, da tole besedilo, ki ga pišem na novi veliki vojni hitro približujočem se Bližnjem vzhodu, na današnji volilni dan ne bo označeno za kršitev volilnega molka. Če bo, bom še toliko bolj prepričan, da je projekt slovenske državnosti dokončno zavožen.

Želim živeti v državi, ki bo strmela k prihodnosti in se ne utapljala v preteklosti, a hkrati skrbela za ohranjanje zgodovinskega spomina. Želim živeti v državi, ki bo socialna in hkrati gospodarsko stimulativna. Želim živeti v pravni in pravični državi. Želim živeti v ekološko, prehransko in prostorsko ozaveščeni državi (in družbi). Želim živeti v državi, kjer bo vladala diktatura pozitivne selekcije. Želim živeti v državi, kjer se zaradi refleksa skoraj absolutne rasne »večinskosti« ljudje ne bodo spontano obračali za prebivalci in obiskovalci drugačne polti. Želim živeti v državi priložnosti in čim bolj enakih možnosti: a nikakor v ideološkem smislu.

Živeti želim v državi, ki bo tako rekoč z dekretom dajala priložnosti sposobnim mladim ljudem in kjer se izstopajočim, izrednim posameznikom in posameznicam na poti k samoudejanjenju ne bo treba umikati stotinam pod noge vrženim polenom in voziti slaloma med patološko ljubosumnostjo in vseprisotnim zavidanjem. Živeti želim v državi, ki bo ves čas grobo obračunavala s klientelizmom, nepotizmom, korupcijo, »čustvenimi« ter dejanskimi dolgovi, ubijalsko igro malih uslug, plemensko logiko, izseljevalci, ponarejevalci, lažnimi veličinami, z vsem podarjenim in izsiljenim, občutkom nacionalne in rasne superiornosti, javnimi lažnivci in prevaranti, oportunisti vseh vrst, celostno nestrpnostjo, ksenofobijo, šovinizmom in razširjevalci govoric.

Želim živeti v državi z občutkom za skupnost in skupno. Želim živeti v državi, ki jo bodo vodili ljudje, ki delajo tisto, kar govorijo. Želim živeti v državi, ki bo sposobna sprejemanja hitrih, odločilnih in – kjer koli in kadar koli – etičnih odločitev. Želim živeti v državi, kjer bodo všečnost, konformizem, brezjajčnost, mrtvoudnost in kompromisarstvo z zakonom prepovedani. Želim živeti v državi, ki se bo ponotranjeno zavedala svojega največjega bogastva – vode in gozda.

Živeti želim v državi, kjer bo cerkev – ne le na papirju – strogo ločena od države. Živeti želim v državi, kjer bodo o splavu odločale noseče ženske in ne seksualno nerealizirani moški v pomečkanih oblekah. Živeti želim v državi, kjer bo istospolna poroka nekaj popolnoma samoumevnega. Živeti želim v državi, kjer ne bo izbrisov. Živeti želim v državi, kjer politiki ne bodo glavni akterji družbenega dogajanja. Živeti želim v državi, kjer bo politika javni servis in ne prostor gospodarske kraje in osebnih patologij. Živeti želim v državi kvalitetnega javnega šolstva in zdravstva, a hkrati želim živeti v državi, ki se – na račun prihajajočih generacij – ne bo pretirano zadolževala. Živeti želim v državi, ki bo pravično plačevala in kjer bo delo, kakršno koli, dejansko omogočalo solidno življenje. Živeti želim v državi z realnimi cenami nepremičnin. Živeti želim v državi, v kateri mafijci sredi belega dne ne bodo sedeli v najbolj obleganih lokalih prestolnice. Živeti želim v samozavestni državi visoko motiviranih državljank in državljanov.

Želim živeti v državi, ki bo sama proizvedla velik del svoje hrane in bo nasploh čim bolj samopreskrbna. Želim živeti v državi, ki bo velikim nakupovalnim središčem pokazala iztegnjen sredinec. Želim živeti v državi, kjer bom lahko kot vegetarijanec v restavracijah jedel še kaj drugega kot špagete s paradižnikovo omako. Želim živeti v državi s kvalitetno nogometno reprezentanco. Želim živeti v državi s človeškimi cenami knjig in dobro »domačo« literaturo. Želim živeti v državi, kjer oglaševalci ne bodo imeli vloge političnih in družbenih analitikov. Želim živeti v državi svežih mnenjskih voditeljev. Želim živeti v državi, kjer bo z letališč mogoče v svet odleteti brez prestopanja. Želim živeti v državi, polni empatije in zanimanja za dogajanje povsod po svetu. Želim živeti v državi, kjer bodo učitelji v šoli iskali znanje in ne neznanje. Želim živeti v državi, ki pošteno nagrajuje in pošteno kaznuje. Želim živeti v državi, kjer bo mogoče hitro odpreti podjetje. Želim živeti v državi, kjer ni strahu in tesnobe. Želim živeti v državi z minimalno birokracije. Želim živeti v državi umirjenih in strpnih voznikov. Želim živeti v veseli in strastni, privlačni državi.

Živeti želim v popolnoma drugačni državi.