V nizkem štartu

Trojica Türk-Pahor-Zver bo silno uglajena, spopad v zakulisju pa surov.

Objavljeno
16. marec 2012 20.49
Posodobljeno
16. marec 2012 20.00
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Danilo Türk seveda ni presenetil z napovedjo kandidature za naslednjo petletko v predsedniški palači. Zanimivo pa je, da je vstopil v volilno tekmo relativno zgodaj. In še bolj, kakšne obrise kampanje je nakazal. Preskočil je tradicionalne medije in neposredno nagovoril državljane na spletu. Napovedal je, da bo kandidiral izključno s podpisi državljanov, kar pomeni, da ne stavi na imena uglednih mož in žena, med katerimi bi tekmeci zagotovo iskali le ta trenutek zelo modne »strice« in »botre« iz ozadja.

In še: v času, ko so na vrhu seznama ukrepov oblasti varčevalni ukrepi in z njimi neizogibni posegi v pravice, je kot ključno sporočilo poudaril solidarnost pa tudi socialno in pravno državo.

Vsi trije elementi nakazujejo, da bo predvolilna tekma zanimivejša, kot je kazalo še pred meseci. Še posebno če bo vanjo res vstopil tudi Borut Pahor. Kar je zelo mogoče, saj ga bo h kandidaturi spodbujal vsaj del stranke, ki pričakuje njegov odhod z vrha SD. Pahor si je mesto predsednika države tudi vedno želel, zadnje ankete pa mu dajejo možnosti za vrnitev na politično prizorišče.

Trojica Türk-Pahor-Zver bo, sodeč po javni podobi treh potencialnih tekmecev, silno uglajena. Soočenja bodo vljudna, kot morda še nikoli doslej, kar pa ne pomeni, da bo bitka v zakulisju manj surova. Nasprotno. Janša Türka, ki ga ni predlagal za mandatarja, noče v predsedniški palači. In Pahor je še vedno prepričan, da je prav sedanji predsednik med krivci za njegov poraz.

Zato je torej Türk moral začeti kampanjo bolj zgodaj, kot bi pričakovali. Ker ima malo zaveznikov v politiki, bo pač moral storiti vse, da jih bo jeseni še vedno imel dovolj – med državljani.