Na pravi poti

Poslovanje podjetij se bo še izboljševalo, a padec lahko hitro sledi rasti.

Objavljeno
05. maj 2017 20.22
Nejc Gole
Nejc Gole

Tako kot je običajno v življenju, lahko tudi Ajpesovo analizo poslovanja slovenskih podjetij v lanskem letu obravnavamo z dveh vidikov - belega in črnega.

Podatki iz letnih poročil kažejo na izboljšanje kazalnikov poslovanja. Podjetja so lani ustvarila 3,2 milijarde evrov več čistega dobička kot čiste izgube, kar je 70 odstotkov več kot leto prej. Povečala so prihodke, število zaposlenih, dodano vrednost. Glede na leto prej je bilo lani za 15 odstotkov manj plačilno nesposobnih subjektov.

Podjetja rastejo predvsem zaradi ugodnega evropskega gospodarskega okolja in povečanja lastne konkurenčnosti. Rasti izvoza je sledilo tudi večje domače povpraševanje, ki je bilo spodbujeno z večjo zaposlenostjo in optimizmom. Vlada je h gospodarski rasti prispevala manj, kot si sama pripisuje zaslug. Nekateri njeni ukrepi so pozitivno vplivali na poslovno okolje, a več nujnih reform, denimo trga dela, ni izvedla.

Morda bolj kot z zadovoljstvom pa z grenkobo pospremimo podatek, da je slovensko gospodarstvo šele zdaj doseglo neto dobiček - merjen v deležu skupnih prihodkov - iz leta 2006, še vedno pa ne iz predkriznega leta 2007. Še en opomin več torej na izgubljeno (več kot) desetletje za Slovenijo.

Poslovanje podjetij se bo izboljševalo tudi letos. Temelji gospodarske rasti so zdaj trdnejši kot leta 2007, ko so bila podjetja prezadolžena, svojega kreditnega potenciala pa niso izkoristila za povečanje dodane vrednosti svojih izdelkov in storitev, ampak za nakupe delnic, menedžerske odkupe in nepremičninske projekte. Danes je drugače; podjetja vlagajo v stroje in opremo. Pesimistični pogled na spodbudne podatke pa naj bo opozorilo, kako hitro rasti lahko sledi padec, če gospodarstvo izgubi kompas in skrene s prave poti.