V pričakovanju inšpekcije

Če hočemo ubežati sankcijam in trojki, je treba ukrepati z vizijo, strategijo in taktiko. Zdaj.

Objavljeno
07. oktober 2014 22.11
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Pred novim ministrom za finance predvsem kapo dol za iskrenost ob evidenci zahtevnih javnofinančnih razmer, v katerih je prevzel ta ključni resor. Po našem mnenju bi bil resnični čudež, če bi Slovenija prihodnje leto zmanjšala proračunski primanjkljaj pod zapovedane tri odstotke BDP, kot nam velevajo priporočila evropske komisije. Na eni strani tako preti spontani scenarij s povečanjem primanjkljaja na pet odstotkov BDP, na drugi strani grozijo t. i. enkratni finančni učinki za poplačilo starih bančnih grehov, tujih deviznih varčevalcev in vseh drugih, ki tožijo državo.

V skrajnem primeru, če ne bi porezali porabe in bi si zraven nakopičili še polno vrečo »enkratnih učinkov«, bi se naš primanjkljaj leta 2015 lahko povzpel tudi na šest ali več odstotkov BDP, kar bi Sloveniji prineslo finančno zelo boleče, sramotne in v svojem bistvu birokratsko trapaste evropske sankcije. Trapaste pač zato, ker državo, ki se že tako opoteka, še dodatno zatolčejo – kolateralne žrtve pa so nič krivi državljani.

A zdaj ni čas za jadikovanje. Če hočemo ubežati sankcijam in trojki, je treba ukrepati z vizijo, strategijo in taktiko. Zdaj. Premier Cerar je imel v ponedeljek na Brdu krasno priložnost, da bi javnosti razložil, kako bo vlada konkretno ukrepala in ukrotila primanjkljaje, pa je po kratki izjavi pobegnil pred novinarskimi vprašanji. Minister Mramor je napovedal racionalizacijo v javnem sektorju, o ukrepih pa tudi ni vedel veliko povedati, češ da bodo nared čez mesec dni. Nerodno. Zdaj pač ne gre za pahorjansko varčevanje pri kavicah, proračun 2015 »striže« za dobrih 850 milijonov evrov! Slovenijo verjetno še letos čaka velika streznitev, vlado pa že čez teden dni verjetno vse prej kot zgolj rutinska inšpekcija iz Bruslja.