V prostem padu

Z novinarskim skalpelom smo oluščili plasti krize - kajti čas se nepreklicno izteka.

Objavljeno
20. september 2013 21.48
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Te dni mineva pet let od začetka globalne finančne in gospodarske krize, ki je Slovenijo dobesedno vrgla s tečajev. Nič več ni, kot je nekoč bilo. Politična, finančna, gospodarska in socialna struktura družbe so se spremenile, čeprav to dejstvo še ni zapisano v našo kolektivno zavest. In zato potihem še vedno čakamo, da se vrnejo stari dobri časi, ki jih najbrž nikoli ni zares bilo.

Slovenijo je kriza prizadela bistveno bolj kot druge primerljive države. Čeprav je del evropskega prostora in je torej rešitve mogoče iskati samo znotraj tega širšega konteksta, je za velik del svojih problemov naša država kriva sama. Ta krivda ima seveda imena in priimke – prejšnjih vlad, menedžerjev, finančnikov, lobistov, interesnih skupin, tranzicijskih elit, ki so s svojimi odločitvami pripeljali državo do točke, na kateri so vse rešitve samo slabe ali še slabše.

Toda še bolj kot razumevanje preteklih zablod in obračun z njimi je ta hip pomembno vprašanje, kakšne alternative sploh ima Slovenija. Vladna koalicija je z dogovorom o prihodnjem proračunu pravkar preprečila novo domačo politično krizo. S tem je datum volitev preložila vsaj do pomladi. V prihodnjih dneh bo predstavila paket ukrepov, v katerem so poleg novih davkov tudi rezi v javno porabo. Če bo Bruselj, ki je spomladi novi vladi dal še eno priložnost, presodil, da to ni dovolj, so nato scenariji popolnoma jasni.

Ali to pomeni, da se Slovenija prošnji za mednarodno pomoč in prihodu trojke ne more več izogniti? Je prosti pad sploh še mogoče ustaviti? V današnji številki, v kateri smo poskušali z novinarskim skalpelom čim bolj natančno oluščiti plasti slovenske krize, govorimo tudi o drugih in drugačnih možnostih. Ni jih veliko. In čas se nam, tokrat dokončno, izteka.

***

Jutrišnja izdaja Dela bo drugačna. Namenjena bo analizi krize, ki se že nekaj let postopno, a vztrajno zajeda v vse pore življenja v Sloveniji. V uredništvu Dela smo se zato odločili, da na začetku jeseni predstavimo celovito in poglobljeno sliko razmer, v katerih živimo.