Večno vračanje istega

Velik dosežek je, da porabiš šest milijard dolarjev, pa ne dosežeš nikakršnih sprememb.

Objavljeno
07. november 2012 21.51
APTOPIX Obama 2012
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York

Tega, da so Američani izvoljeno ljudstvo, ne verjamejo le mormoni, ki bi v torek prvič v zgodovini skoraj dobili svojega predsednika države; s poveličevanjem ameriške izjemnosti svoje privržence radi navdušujejo tudi politiki vseh barv. Treba se je strinjati z njimi. V resnici moraš biti nekaj izjemnega, da porabiš več kot šest milijard dolarjev, pa ne dosežeš nikakršnih sprememb.

Toliko so po ocenah nekaterih nevladnih raziskovalnih ustanov v ZDA porabili za nedavni volilni krog, ki se je končal v torek, ohranil pa skorajda enako razmerje moči v zvezni izvršni in zakonodajni oblasti. Sedanji demokratski predsednik Barack Obama bo ostal še štiri leta v Beli hiši, tesna demokratska senatna večina in malce manj tesna republikanska večina v predstavniškem domu pa si bosta v laseh vsaj še prihodnji dve leti, dokler ne utegnejo štren drugače premešati nove, najbrž še dražje vmesne kongresne volitve.

Pred domačim pragom ostajajo naloge nadvse polariziranih politikov v Washingtonu iste: kako hitreje obnoviti gospodarsko rast in zmanjšati brezposelnost ter kako zapolniti naraščajočo luknjo v državni blagajni. Doslej Obami ni uspelo zlomiti trmoglavosti republikanskih kongresnikov, ki so se zakleli, da bo njihova glavna politična naloga preprečiti ponovno izvolitev demokratskega predsednika. Ni jim uspelo, a to še ne pomeni, da bodo zdaj kaj bolj popustljivi kot prej. Le drugačen cilj si bodo postavili: kako preprečiti, da bi se Obame spominjali kot uspešnega predsednika.

Kako pa drugod? Razen v Pakistanu, kjer si je večina prebivalstva želela sprememb v Beli hiši, so si po svetu oddahnili, ker so Američani izvolili »njihovega« kandidata. V strahu pred republikansko alternativo, ki so jo nekateri že doživljali na svoji koži, se po svetu ne bodo trudili poudarjati, da bi se moral sedanji voditelj svobodnega sveta v novem mandatu še presneto potruditi, da bi si prislužil že prejeto Nobelovo nagrado za mir.