Velika prevara

Veljavni obdavčitvi so dodali še vedro pijavk.

Objavljeno
24. september 2013 23.16
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
»Kriznega davka ne bo,« pove predsednica vlade Alenka Bratušek, potem pa previdno izbira besede o novem davku na nepremičnine. Toda jedra ne omenja: novi davek na nepremičnine je krizni davek brez omejitve trajanja na obdobje krize.

Novi davek na nepremičnine, ki ga je vlada najprej vključila v program stabilnosti, zdaj pa še v proračun za leto 2014, je slabši od kriznega davka in velika prevara. Državljane, ki so jim različne politike skoraj dvajset let zagotavljale, da nameravajo le prenoviti zastarele nepremičninske dajatve, posebno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, je vlada stisnila v kot. Zdaj ko na novem davku temelji program stabilnosti in še proračun za leto 2014, ni poti nazaj. Državljani ne morejo pričakovati, da bo vlada davek umaknila iz dveh tako pomembnih dokumentov!

Potem ko je sedanja vlada maja ugotovila, da proračunu ne zna pomagati drugače, kakor z novim davkom na nepremičnine, je ministrstvu za finance v veliki tajnosti naročila, naj pripravi zakon o novi dajatvi, to pa je iz predala potegnilo besedilo, ki ga je leta 2010 po dolgi javni razpravi tja pospravila Pahorjeva vlada. Tedanje besedilo je bilo še zelo blizu obljubam, da davek ljudi ne bo obremenil bolj kot veljavne nepremičninske dajatve, zdaj pa mu je stroka z ministrstva za finance na zahtevo politike dodala vedro pijavk, ki naj iz lastnikov stanovanjskih nepremičnin izvlečejo dvakrat, trikrat, štirikrat toliko, kot plačujejo za nadomestilo. Vsi zavezanci skupaj bodo zbrali dvakrat toliko, kot bi zadoščalo občinam.

Tako je, ker vlada ob občinskih dajatvah na hitro uzakonja še državni (krizni) davek na nepremičnine. Zanimivo, kako previdno na drugi strani postopno uvaja ukrepe proti sivi ekonomiji.