Vesnin premik

Namesto ukrepov proti ekstremistom se je država spravila na novinarko. Je to pogumno?

Objavljeno
11. september 2014 20.32
Parlament,papirji,politika,Ljubljana Slovenija 25.01.2014
Rok Kajzer, notranja politika
Rok Kajzer, notranja politika
Pred skoraj natančno enajstimi leti smo na tem mestu objavili Temo dneva z naslovom Elizabetin premik. Takrat je namreč policija aretirala domnevne napadalce na Mira Petka. Izpostavili smo pomen tožilke Elizabete Györkös, ki je zmogla in pogumno končala agonijo večletne preiskave. Elizabeta je bila tista, ki je naredila velik korak naprej.

Enajst let pozneje se za položaj ministrice za notranje zadeve poteguje Vesna Györkös Žnidar. To, da je hči tožilke, ki je takrat zablestela, je sicer nepomembno dejstvo, je pa lahko spodbuda novinki, da se kmalu odloči za podoben pogumni korak.

Zdaj namreč razkrivamo, da je bil politični vrh, med njimi tudi notranji ministri in ministrice, več let natančno seznanjen s problematiko in aktivnostmi desnih ekstremističnih skupin. Najmanj pa s tem, da obstaja zelo velika verjetnost, da so njihovi pripadniki sodelovali v incidentih, nazadnje v sabotaži in kriminalizaciji mirnih protioblastnih protestov. Nihče iz političnega vrha ni, kljub dobri obveščenosti, naredil popolnoma nič.

V medijih smo, v Delu pa še posebej, korak za korakom razkrivali ozadja, ki so jih vodilni politiki imeli – na mizi. Zaradi tega pa ta država, ki ni naredila nič, preganja našo novinarko. Ki je objavljala to, kar je v neizpodbitnem javnem interesu. Namesto ukrepov proti ekstremistom se je tajna agencija s pomočjo tožilstva spravila na novinarko. Je to pogumno?

Ne, to je globoko nedostojno. Zato moramo žal še enkrat ponoviti: novinarjev se zaradi razkrivanja za javnost pomembnih podatkov v demokratičnih državah ne preganja. Nikoli. Tudi zato predvideni novi ministrici za popotnico postavljamo vprašanje, ali je pri ekstremistih za tisti pogumen korak naprej, ki ga je Elizabeta znala narediti. Za premik.