Veteranski pank

Desnici je z nerganjem o satanskem programu in komunistični zaroti uspelo skisati voljo do reforme.

Objavljeno
02. oktober 2013 00.05
USA/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Več deset ameriških parov je leto dni čakalo na poroko v najbolj znanih spominskih parkih, potem pa včeraj dobilo obvestilo vlade, da morajo zapreti vse javne parke in spomenike. Medtem ko so neveste omedlevale, so se po vseh Združenih državah vrstili podobni prizori o tem, da politična kuhinja greni življenja državljanov.

Spopad ob reformi zdravstvenega zavarovanja je postal kužni tvor, ki razžira vse okoli sebe. Od milijonov Američanov, ki še vedno živijo brez normalnega dostopa do zdravniške oskrbe, se je razširil na javne uslužbence zvezne vlade, čez dobra dva tedna bo njegov talec morda ves svet. Vse dokler se republikanci ne bodo sprijaznili, da je reforma postala veljaven zakon, ki ga je potrdilo celo zelo konservativno vrhovno sodišče.

Ko so skoraj vsak mesec v spodnjem domu kongresa vneto glasovali, da je reformo treba razveljaviti, se je vse skupaj zdelo kot nekoliko čudaški plemenski ritual za dokaz moškosti. Toda po štirih letih draženja desničarskega slona z rdečo krpo po imenu Obamacare, je vrh republikancev v teh dneh spoznal, da si je skopal jamo, konservativno krilo stranke pa ji je brez pomisleka pognalo vanjo.

Novoizvoljeni čajankarji namreč niso pripravljeni na kompromise. Ali vsaj tako dolgo ne, dokler se jim bo zdelo, da jih podpirajo njihovi volivci – globoko religiozna in pretežno bela podeželska Amerika, ki jo je strah družbenih sprememb. Pri politični krizi je zelo nevarno računati na razum za njeno rešitev. Politične krize so namreč rezultat njegovega pomanjkanja. Rešijo jih raziskave javnega mnenja, prikriti posegi premožnega vrha, v bolj nesrečnih primerih ulica ali kar bojišča.

V ZDA se v nasprotju z Evropo zadnjih dveh še ne gre bati, zato pa bodo pazljivo merili, kako utripa povprečno ameriško srce. Desnici je po štirih letih nerganja o satanskem programu in komunistični zaroti uspelo skisati splošno razpoloženje do reforme. Skoraj nihče ne omenja, da osnovno poslanstvo ni (samo) zmanjšanje stroškov zavarovanja, ampak ljudem omogočiti enega od osnovnih civilizacijskih dosežkov, razumen dostop do zdravstvenega zavarovanja in z njim zdravstvenega varstva. Razplet bo odvisen od odziva javnosti, dovolj nejevolje nad desnico bi tudi največje čajankarske trme prepričalo, da ni pametno vztrajati. Če bo ogrožena finančna stabilnost krhkega svetovnega gospodarstva, se bodo stresli tudi globoki žepi Wall Streeta in republikancem v kongresu poslali sporočilo, da jih še bolj ko višji davki in manjše subvencije za zasebne zavarovalnice skrbi zdravje njihovih borznih portfeljev.

Večinoma pa se lahko zgleduje po 91 vojnih veteranih iz druge svetovne vojne. Včeraj so si skoraj zagotovo zadnjič v življenju iz Mississippija prišli v Washington ogledat spomenik, posvečen njim. Ko so jih policisti obvestili, da je spominski park druge svetovne vojne zaprt, so fantje mirno pognali svoje vozičke mimo zapore in osuplih policistov. Prelepa gesta normalnosti v ameriški prestolnici pregrete politike.